25 april 2007

Picnic på 581c?

En annan blå planet? (Manipulerad bild)

"Var stråle, som hän genom rymden far,
är ett bud, som letar och ber om svar".
-Viktor Rydberg

En grupp astronomer har upptäckt den jordliknande planeten 581c där den snurrar runt den röda dvärgen Gliese 581. Den befinner sig endast 20,5 ljusår från solen, vilket med rymdmått är rätt så nästgårds, men tillräckligt långt borta för att ännu inte täckas av Google Earth, så vi får väl vänta lite på funktionen "explore popular places" för den nyupptäckta planeten...

"C-planeten" har en radie som är en och en halv gång större än jorden, och forskarna uppskattar medeltemperaturen till mellan 0 och 40 grader. Det tar 13 jorddygn för 581C att varva sin sol Gliese 581, som ligger 14 gånger närmare 581c än förhållandet mellan jorden och vår sol. Men eftersom Gliese 581 är betydligt svalare än solen, så innebär det att temperaturen kan tänkas vara passande för levande organismer och att den kan ha "flytande vatten". Svenska astronomer som uttalar sig i tidningarna är mycket förväntansfulla, och tror att det kan röra sig om ett genombrott i sökandet efter liv i rymden.

Lite paradoxalt föder tanken på att det kanske finns en jordliknande planet därute ännu större ödmjukhet inför vår egen vilsenhet i oändligheten.
Carl Sagan uttryckte det så här inför en bild på Jorden sedd från en avlägsen plats i universum: "Our planet is a lonely speck in the great enveloping cosmic dark. In our obscurity -- in all this vastness -- there is no hint that help will come from elsewhere to save us from ourselves. It is up to us. It's been said that astronomy is a humbling, and I might add, a character-building experience. To my mind, there is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world. To me, it underscores our responsibility to deal more kindly and compassionately with one another and to preserve and cherish that pale blue dot, the only home we've ever known".
Kanske kommer fyndet av en ny, möjligen beboelig planet lagom för oss, när vi i stort sett förbrukat den vi hittills har hållit oss på?

6 kommentarer :

smulan sa...

Prövar igen...(svårt att komma in)

Jag såg på nyheterna om denna "nya" planet. Det skulle ta 400 år (!) att åka dit (flera generationer) att åka till den nya planeten. Ca 20 år att skicka signal dit och 20 år tillbaka (om det finns någon som kan skicka signaler tillbaka....)

40 år att veta om det finns liv - orkar vi vänta på svaret...?

Glad vår Peter!
Smulan

Ptr sa...

Tänkvärda ord, Smulan! Jag hör knappast till dem som får uppleva en eventuell återkoppling, och det kanske är bättre så än ett negativt svar...

Samtidigt är frågan vad det är vi egentligen söker - behöver vi människor någon form av bekräftelse på vår existens? Kanske finns i själva verket inte svaret på tillvarons mysterium där ute, utan där vi befinner oss. "Gräv där Du står!", som det heter!

Ha en angenäm vår själv!

Peter

smulan sa...

Det måste kännas lite tröstlöst för forskaren att kanske inte hinna få svaret....

Men... jag tror, att vi kan inte vara den enda planeten i universum som har liv. Märkligt om vi är ensamma!

Ptr sa...

Det vore minst sagt märkligt om vi, de flygande, simmande, krälande och gående varelserna på den här planeten är de enda livsformerna i Universum! För det märkliga är ju att skapelsen fortgår här, trots att förutsättningarna för liv har förändrats under årmiljonerna. Att "viljan till liv" skulle ha koncentrerats till denna enda punkt i Universum är så svårbegriplig att den väl skulle göra skapelseberättelsen mer trovärdig än den astrobiologiska forskningen...

Alex sa...

"planetens radie är ungefär en och en halv gång jordens och att den har en massa som är ungefär fem gånger så stor." / från artikeln i Sydsvenskan som du länkar till.

Radien är inte bara en halv gång större än jordens. Om nu artikeln har rätt.

Ptr sa...

Hej Alex!

Tack för kommentaren - jag har rättat texten från tidningsuppgifterna. (Fast var det inte SvD, inte Sydsvenskan, som länken ledde till?)

Ha det bra!

Peter