13 juni 2007

Sic transit gloria Mölndal

Gammalt vykort av härligheten

I den låga byggnaden t.v. på vykortet invigdes 1951 Gunnars restaurang. Vykortet är gissningsvis ganska samtida med tanke på bussmodellen (observera även hästekipaget i backen framför bussen!) Runt 1970 övertogs rörelsen av konditorn Rune Sahlin och restaurangen fick då sitt namn Sahlins Terrass, ett namn som blev outplånligt förknippad med krogen, trots några halvhjärtade försök av senare ägare att döpa om den. Jag kom själv till Mölndal ungefär vid tiden när Sahlin övertog rörelsen, och minns med en lätt darrning på smaklökarna alla gamla wienerschnitzlar, pepparstekar och stora starka man konsumerat här under årens lopp. Ändå är det inte för maten och drycken som Sahlins Terrass kommer att bli ihågkommen ,utan för att här skapades industrihistoria!

Rune Sahlin var ingen nykomling när han startade sin terrass, utan hade öppnat bageri redan 1953. Jag minns ännu besök efter hans övertagande av restaurangen då man fick trycka på en knapp på en väggmeny, och så rullade det ner en kula till kökspersonalen med en särskild färg för den rätt man beställt - restauranger med det systemet kvar bör vara k-märkta vid det här laget! Efter en mellanperiod med handskrivna turnummer började Sahlin experimentera fram ett sinnrikt system, där man istället tryckte fram en nummerlapp och sedan fick upp lappens nummer på en display när kockarna gjort sitt. Idén visade sig vara ett genidrag - 1981 startade Sahlin det företag som än idag heter Q-matic, och som grundaren 1987 övergick till att driva på heltid. Om jag inte minns fel var postkontoret eller systembolaget i Mölndal den första externa kund som prövade på turlappsystemet, redan året därefter var man ute på exportmarknaden. Idag finns turlappssystemet inte bara på de flesta apotek, systembolag och banker i vårt land, utan företaget har gjort mer än 25.000 installationer i över 85 länder världen över, omsätter bortåt 400 miljoner och har över 200 anställda - inte illa för något som började som en service åt hungriga lunchbesökare!

Terrassen då? Ja, den har inte haft en lika lyckosam historia sedan blomstringstiden. Andra ägare har försökt att driva krogen vidare, bland annat var den kinarestaurang en kort period. Sista gången dörrarna öppnades för gäster var i våras, då den under några veckor tjänstgjorde som bokrealokal. Nu när dess historia är all går den i graven med skylten "Nouveau Sahlins terrass" ovanför entrén. Rivningsarbetet har påbörjats, och så småningom skall här resa sig ett högt bostadshus. Detta är samtidigt startskottet för tilltänkta stora förändringsarbeten i stadskärnan.

Men för att återknyta till namngivaren av huset, varje gång jag trycker fram min turlapp någonstans så är det inte solklart att det är min plats i kön jag kommer att tänka på i första hand, utan kanske på pepparsteken på Terrassen. Och möjligen den kalla ölen...

När skopan gjort sitt...(Egen bild från 21 juni)Fotnot: Mera om byggnadens tillkomst kan läsas här här. Tilläggas kan att Rune Sahlin avled den 10 augusti 2008.

Fotnot 2: Vid efterläsning (november 2013) av inlägget kan konstateras att de tilltänkta förändringarna av stadskärnan ännu inte blivit av, med undantag av att ett parkeringsgarage har tillkommit.  

2 kommentarer :

UltraV:s värld sa...

Tack för intressant kultur-och köhistoria!:)
Så det är denna mannen man ska tacka för att man kunnat rationalisera köandet. Förr då banker och Systemet hade sina demokratiska köer, så kunde man hinna uträtta en del ärenden emellan. Bara man var på plats då ens nummer kom upp på displayen! På vårt lilla centrum här har Apoteket en display utanför på en vägg, man har bra koll från bänkarna och från en blomsterhandel, vilket nummer som står på tur. På vår vårdcentral hade man en öppen mottagning tidigare. Då sattes det i system att hämta en lapp tidigt, ta bilen hem, beräkna då man skulle vara tillbaka och ta sig en kaffeslurk eller påta i trädgården, ta bilen tillbaka och träffa doktorn. Smart sätt att slippa sitta i timmar och vänta på sin tur! Vissa äldre tog sig en lur och somnade, så vi andra piggare blev utan läkartider. Det fanns alltid ett visst antal nummer per dag, och då de tog slut stängde man helt sonika sin öppna mottagning. Då fick man ringa och beställa en tid, eller hoppas på bättre lycka nästa dag i konkurrensen i kön!:)
Ha det gott!

Ptr sa...

Samma här, jag har också hunnit med en del under årens lopp tack vare lapparna! När det fanns ett nyhetens behag var det vissa uppfinningsrika livskonstnärer som stod på Systembolaget och tryckte fram lappar, som de vänligt nog delade ut till senarekommande och stressade nyanlända - givetvis med hopp om en liten ersättning. Så föder en innovation andra... ;-)

Kanske kölappandet även går att göra SMS-kompatibelt, t.ex. så att den som skall skjutsa en åldrig anhörig till apoteket kan "ställa sig i kö" redan före resan hemifrån? Det får framtiden utvisa!

Apropå vårdcentraler: i vår kvartersmottagning har man ett telefonsvararsystem där man får besked om när det kommer att ske en återringning för inbokning av tid (eller vad det nu gäller). Om för många ringer sker ungefär det som du berättar, att telefonbokningen stängs för dagen. Det kan upplevas på olika sätt, troligen beroende på vilken tur man har med köplaceringen...

Vi hörs!

Peter