24 april 2008

Den urgamla familjen på fjällheden

Fulufjället. Bearbetad fri bild från Wikipedia.

I Kalifornien växer gigantiska Sequoiaträd, de största träden i världen, och de äldsta exemplaren är dessutom över 2000 år gamla. I dagarna har världen fått veta att det på svenska Fulufjället i Dalarna finns en granfamilj som i storlek mer påminner om Bonsaiträd än om Sequoian, men som i ålder är fyra gånger så gamla som jätteträden.

Det äldsta exemplaret på Fulufjället är enligt en forskargrupp under ledning av professor Leif Kullman hela 9550 år, vilket gör det till världens äldsta nu kända träd. Detta kullkastar förstås med besked de teorier som funnits att granen skulle vara en sentida immigrant i fjällvärlden, och att den skulle ha invandrat österifrån. Detta granbestånd av ett tjugotal exemplar äldre än 8000 år tros istället ha sitt ursprung i landområden som nu är hav väster om Norge.

Dessa tuktade minigranar som förr kröp längs marken på Fulufjället har i takt med temperaturhöjningen börjat att räta på stammarna. Ett tecken på de ändrade livsbetingelserna såg vi f.ö. 1997, då det här området utsattes för stora mängder regn vilket resulterade i förödande erosionsskador. Lyckligtvis klarade sig dock det gamla granbeståndet helskinnat ur denna naturkatastrof.

Några små nedslag i tiden som visar hur gammalt trädet ungefärligen är:

9550 år sedan, granen börjar växa på Fulufjället.
Vid samma tid följer jägargrupper i inlandsisens reträtt upp över nuvarande Sverige.
När granen blivit 5000 år gammal hade det börja uppträda jordbrukare på våra breddgrader.
När trädet var 7500 år gammalt skall det ha skett en speciell tilldragelse i Betlehem.
Då Gustav Vasa blev riksföreståndare hade granen hunnit bli 9000 år.
Vid tiden för de första människostegen på månen var granen 9500 år gammal.
Idag har trehundra människogenerationer passerat sedan granen slog rot på fjället.

2 kommentarer :

UltraV:s värld sa...

Tanken svindlar, så också i min kvinnliga hjärna, med tillhörande bristande logik, som det brukar sägas.
Först när jag läste detta ville jag protestera, att mellan Jesu födelse och Gustav Vasa var det inte 150 år, något var fel i texten. Så vet jag att du är mycket sakkunnig, så jag böjde mig för övermakten och läste en gång till..och hör och häpna,,det gick ihop sig lite bättre med tilldragelsen i Betlehem och Gustav Vasa, minsann!:)

Ptr sa...

Människor kommer och går, men trädet, det bara står där. Tanke och tid förblir oförenligt. "Gåtan, som icke låter gissa sig, kom så åter", som han sa, Rydbergs tomte.

Ha det bra!

Peter