18 augusti 2006

Rakt över disk

Ölme lanthandel, Kristinehamn (eget foto)I tider då landet tycks översvämmas av nya, tråkiga tyska "livsmedelslador" känns det skönt att kunna konstatera att det även invigs sådana som gör skäl för beteckningen i en mer bokstavlig och positiv bemärkelse! I juli skedde nämligen en "nyetablering" i Kristinehamn av en gammal lanthandel som sedan 1978 drivits i Ölme strax utanför staden av två riktiga eldsjälar, och som under deras tid blivit ett av kommunens mest besökta turistmål med 18000 besökare per år. Men nu har alltså lanthandeln flyttat in till centrala Kristinehamn, och detta till ett 1800-talsmagasin som klippt och skuret för verksamheten, som är en kombination av museum, butik och café.

Redan i tidigt 60-tal insåg de tidigare innehavarna att epoken med små lanthandelsbutiker gick mot sitt slut. De började då samla på sig varor och butiksinredningar för att rädda vad de kunde av ett kulturarv som annars riskerade att gå förlorat. När de nu lämnar ifrån sig ansvaret för butiken kan de göra det med vetskapen att de uträttat en verklig kulturgärning! Att deras samlingar nu räddats åt eftervärlden och förhoppningsvis kommer att nå en ännu större publik kanske kan ses som en liten revansch för alla de lanthandlare som för gott fick hänga upp stängtskylten på entrédörren?

Gammal lanthandelsinteriör, Ramnaparken, Borås (Eget foto)
Projekt Mercurius berättar mer om handelns historia i vårt land.

2 kommentarer :

eivor sa...

HEJ,
När jag ser Din fina lanthandel, så kan jag inte låta bli att rekommendera ett litet fint museum, som ligger i Skurup.
http://www.johannamuseet.se/galleri.htm
Det är familjeägt och har så fina inredningar av en gammal lanthandel och Frisérsalong och ett Nils Holgerssonsrum m.m.

Jag besökte det i sommar och det är så fantastiskt att se hur mycket som finns kvar av alla dessa "grejor".
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

Tack för tipset! Jag var faktiskt i Skåne i juli, men då kom jag "bara" till Lund och Everlöv. Blir det någon mer tur åt det hållet skall jag lägga Skurups Lanthandel på minnet...