22 december 2006

Nytt ras, gammalt problem

Göteborgsvägen, dec. 2006 (Eget)


"Inget nytt under solen" heter det ju, men vi här på västkusten kan nog säga "inget nytt under regnmolnen" istället! Att det myckna regnandet skulle utlösa ras och jordskred var ingen högoddsare, och att det skulle ske runt Munkedal kommer väl inte heller som någon överraskning, även om det tidigare varit området kring Örekilsälven som varit mest utsatt i omgångar. Men historien sträcker sig längre tillbaka än så! Just i trakterna av där det senaste raset skedde ligger Saltkällan, och här inträffade ett stort skred redan under lucianatten 1828, enligt "Uddewalla Veckoblad". Så här skrev man den gången:


"TORSDAGEN DEN 22 JANUARI 1829

Uddewalla. Medelst privat underrättelse från säteriet Saltkällan, beläget 2 mil norrut härifrån, meddelas: Natten till den 13:e sistlidne December, kl. mellan 2 och 3 timade på säteriet Saltkällan en högst sällsynt händelse, nämligen ett jordfall eller rättare jordras, likt ett vulkaniskt utbrott, 154 alnar långt och 62 alnar brett och dess omkrets äro 400 alnar, förorsakat troligen av underjordisk eld. Detta är så mycket sannolikare, som lukt av svavelångor, kändes ur de i jorden genom raset uppkomna stora sprickor".

Man förstår av den vidare läsningen att det rörde sig om ett våldsamt ras, som, i likhet med det vid Småröd, resulterade i att åravinen dämdes upp och fylldes med vatten. Ett bränneri beläget mitt emot rasytan hamnade i skredriktningen, och jordmassorna skadade inte bara grunden, utan krossade bottenvåningens rutor och nådde upp till husets övervåning. Jorden vältrade sig sedan ut längs ån mot dess mynning i havet. I bränneriet befann sig fyra personer, därav två som vakade. Dessa väckte sina sovande kamrater, och samtliga fick rädda sig ut fönstervägen, eftersom lermassorna hade trängt in i bränneriets bottenplan.

Redan i gryningen hade man samlat samman omkring 30 man, som dikade bort vattnet från bränneriet. Detta förslog dock inte, då det inträffade flera nya ras, och man fruktade att fler skulle följa under den följande tiden. Enligt vad som framkom i skildringen tog skredet befolkningen med överraskning, eftersom det inträffade i ett område med endast måttlig marksluttning. De ekonomiska skadorna för arrendatorn på Saltkällan uppgavs uppgå till omkring 500 R:dr Banko, vilket då motsvarade priset för tjugo kor.

Nog låter det väl märkligt märkligt med vittnesmålen om svavellukt och underjordisk eld - kanske ligger där en vulkan och bubblar under ytan? Nja, det var nog ett "typiskt" jordskred, trots allt! Och, som sagt, "inget nytt under solen", men dessvärre verkar vissa inget ha lärt av historien...


6 kommentarer :

Anonym sa...

Hej Peter,
Det är just sån´t här, som känns så overkligt när det händer.
Det är väl lätt att vara efterklok, men man tycker att det skulle funnits någon geoteknisk undersökning innan man bygger vägar i sådana här områden.
Tur att ingen omkom, men så här var det vid Tuveraset också. Förvånansvärt få som omkom och turen är att det händer vid rätt tid på dygnet.
Det kanske hade märkts tidigare om det varit den ljusa tiden på dagen förstås.
Nu blir det problem med resor i jul, för de som skall uppåt och till Norge.
Intressant med länken till Uddevallatidningen.
Där fanns mycket att läsa för "släktforskare" också.
Du får ha en fin jul och ta det lugnt med skinkan och snapsen :)
Hälsningar Eivor

Ptr sa...

Hallå där!

Ja, vi har ju varit inne på det här med rasrisken i de gamla inläggen om översvämningen. Hörde häromdagen en intervju med Vägverkets direktör, som verkade helt ovetande om att det finns skredlarm. Ändå är sådana redan på plats i Munkedal, fast längs Örekilsälven...

Jag gillar också den gamla tidningen från Uddevalla, även om jag inte har några släktanknytningar i de trakterna. Det är ett bra sätt att lära lite mer om utvecklingen av platser som man lärt känna i nutid!

Jag kan inte lova att ta det lugnt med skinkan och snapsen, men jag ber i alla fall att få återgälda önskan om en bra helg!

Peter

Anonym sa...

Jamen vägarna byggs ju där experterna vill dom ska vara.
"Naturen och gammal kunskap behöver vi inte bry oss om."
Häroppe vet jag 2 ställen där vägverket gjort så. På det ena stället var en 10 m hög vägbank över en vik på en å. Som kollapsade när en traktor höll på med att vibrera ihop vägbanan den andra sommaren. Traktor, vält och gubben försvann i djupet, 16? meter ner. Å honom hitta dom inte igen bland rasmassorna, trots idogt letande av dykare. Körde över det på vintern å det är klart det var en lämplig vägsträckning för att få vägen så där bra å rak. Numer går vägen runt viken så det är säkert 500 m längre att köra.Kurva hela vägen.

Det andra stället är bara en bit härifrån. Trots att bönderna som äger marken tala om för väggubbarna att just där var det en lera som inte var körbar med häst ens vissa tider, så "skulle den nya sträckningen av vägen vara just där". Så i sommras var det väl den tredje gången dom gjorde om bygget och trafiken fick färdas på den gamla vägen igen. Vete katten om dom inte fick påla till sist.
Till sist får jag önska dig

GOD JUL
rune

Anonym sa...

Usch Peter - det verkar som du bor i "Sodom och Gomorra".....:) Vad har ni gjort för ont där nere på västkusten, som ska råka ut för alla dessa naturkatastrofer? :)

Jag önskar dig i alla fall en riktigt GOD JUL!

Ptr sa...

Hej Rune!

Visst ligger det mycket i vad du säger! E6:ans sträckning genom Bohuslän har varit (och är fortfarande!) en dragkamp mellan bl.a.naturintresseren, arkeologi och företag, så det har varit mycket kompromissande! Inte minst kring Småröd har det varit en hel del parlamenterande.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=268474
(hoppas länken går att använda!)

Ha nu en riktigt bra helg!

Peter

Ptr sa...

Hej Smulan!

Javisst är det otäckt med allt som hänt här, inte bara naturkatastrofer utan även broraset, diskoteksbranden m.m. Men när man ser bilderna från Munkedal var det snarast tur att det inte blev några allvarliga personskadador!

Hoppas att ni får en fin jul, och att inte snön (om ni nu har någon?) regnar bort!

Peter