20 januari 2007

Där hjärtat var med...

Haga, vy mot Skansen Kronan (egen bild)

På den tiden när det gick att hoppa mellan jobben gjorde jag en kort och föga lysande karriär som apparatuppsättare på Televerket, bland annat i Haga i Göteborg. Detta var omkring 1970, då saneringarna av stadsdelen hade börjat, men ännu fanns mycket kvar av den gamla Haga, så jag har därför en del minnen av stadsdelen som den såg ut då. Ibland plockar jag fram en en bok från 1982 som heter "Haga i Närbild" av Jean Barjac, och den är en fantastisk tidskapsel från en förgången tid och från en förändrad stadsdel som återkallar många minnesintryck.

Haga då var en arbetarstadsdel med en salig blandning av hantverkare, pilsnergubbar, sjömansänkor, kollektivfamiljer och studerande, och just smältdegeln av olika kategorier människor kändes naturlig i en sjöfartsstad. Idag sker i stället de spännande mötena mellan olika kulturer och generationer i Angered och Bergsjön, dessvärre utan att så mycket av den lokala traditionen vävs in i den brokiga väven...

Haga är Göteborgs äldsta "förstad", och redan i mitten på 1650-talet uppfördes den första bebyggelsen här. I samband med industrialismen blev Haga en arbetarstadsdel, på 1880-talet bestod 85% av befolkningen här av arbetare och hantverkare (källa Barjac). Vid sekelskiftet 1900 bodde det 13.000 människor i Haga, vid det senaste sekelskiftet hade den siffran halverats. Med tiden förföll bebyggelsen alltmera, och en sanering blev nödvändig, jag minns ännu lukten av mögel, smuts och urin i trapphus och på många av gårdarna från den tid jag arbetade där. Att Albert och Herbert placerades i Haga av Göteborgs-TV var förstås ingen tillfällighet, och det sanitära armodet i deras boende hade sin mindre charmiga motsvarighet i verkligheten...

Under slutfasen av saneringsepoken fanns det tecken på att Haga var på väg att förvandlas till ett svenskt Kristiania, och det bidrog kanske till husockupationerna och demonstrationerna vid slutsaneringarna i mitten av 80-talet. Medan de gamla Hagaborna med sorg i hjärtat fann sig förflyttade till förorter och äldreboende så var det andra kategorier som stred in i det sista, bland dem många studerande som såg Haga som ett bra och bekvämt boendeområde under studietiden, och andra som försökte bilda opinion av politiska skäl, revolutionsromantiken stod ju fortfarande i blom på den tiden! Idag har en del av den tidens aktivister genom utbildning och erfarenhet fått befattningar där de förhoppningsvis kan bidra till en mer konstruktiv syn på saneringsproblematiken i staden, så att samma ömsesidiga misstag inte behöver upprepas...

Barjacs bok avslutas med en pessimistisk framtidsvision av en dam, som jag skall låta få förbli anonym. Hon sade så här för trettio år sedan: "Jag tror inte mycket på att Haga överlever. Det skall troligen hända samma sak som i Gamla Stan i Stockholm. Man skall slänga ut alla som bor här för att lyxrenovera de hus som skall bevaras och bygga nya. Sedan plockar man in sådana som har råd till de nya hyrorna. Även om namnet består betyder det här slutet för Haga. Utan innehållet som gav denna stadsdel dess säregna atmosfär blir det tomt här. Småaffärerna försvinner och ersättes kanske av små lyxaffärer. Den personliga service som man fick förr, traditionen att sälja bra saker till bra priser, de gamla hantverkarna som fanns i praktiskt taget varje gård, de individuellt utformade husen, möjligheten att göra i ordning lägenheten själv, det otvungna sättet att umgås försvinner för alltid".

Med facit i hand, hur gick det då med Haga? Ja, det är ju inte samma kategorier av människor som bor här längre, men samhället har förvisso förändrats även på andra sätt i takt med att "nivelleringen gjort sin entré"! Fast visst, varje gång jag vandrar i kvarteren slås jag av att där är spöklikt tomt på dagtid, med undantag av strövstråket och dess butiker. Det brokiga folklivet är sedan länge borta, nu bebos stadsdelen av människor i karriären, som har sin arbetsplats på andra ställen i staden. Men Haga har kvar mycket av sin småstadskaraktär, med låghusbebyggelse och många små trevliga affärer. Och den som söker kan fortfarande finna cykelverkstäder, sybutiker och skomakerier även i det nya Haga - igår när jag tog en promenad i kvarteren såg jag t.o.m. ett hattmakeri! Så, fullt så illa har det kanske inte gått med den gamla fina stadsdelen som det förutspåddes för trettio år sedan, trots allt...

Fotnot: länkarna i inlägget har tagits bort i september 2013, eftersom flera av dem har utgått - det var ju några år sedan inlägget skrevs.

17 kommentarer :

Anonym sa...

Hej i snöovädret.

När Du skriver om Haga, så såg jag att det skall byggas nya hus framför Skansen Kronan.
Det förstör säkert mycket av gatubilden där.
Det finns fina julmarknader med bodar i Haga under jultid och det ger väl en särskild nostalgikick för gamla Hagabor.
Min morfar, som sysslade med det mesta inom bil-och cykelområdet, hade en gång en cykelaffär i Haga.
Några mostrar är födda där och det är synd att man inte är där så ofta.
Ha en fin helg - hälsn. Eivor

Ptr sa...

Hej Eivor!

Nu har snöandet gått över i regnblask här, samtidigt som vinden har tilltagit, precis som förutsagts i prognoserna.

Jag har också hört om den planerade bebyggelsen vid Skansberget, och hoppas att det löses på ett pietetsfullt sätt...

Kollade i Hagaboken, och där var bilder från en cykelverkstad på Haga Nygata 25 (den ägaren hette Olle Ivarsson).

Ha en bra helg själv, ovädret till trots!

Peter

Anonym sa...

Hej igen,

Mamma och 2 av syskonen var födda på Kapioniärgatan i Haga, men det kan hända att morfar (Victor Johansson) hade cykelaffären när de bodde på "Arsenalen" vid Kungshöjd.
De flyttade ofta vid den tiden och kontrakten brukade gå ut 1 oktober varje år.
Han drog dessutom in el på Tjörn och Orust, så det blev många adresser.
Man kan inte få de gamla "kåkarna" tillbaks, men kan man bevara den gamla Landshövdingsstilen på husen, så tror jag det blir trevligare miljöer än med glashus.
Synd att Observatoriet skall stängas också. De kunde väl ta lite av pengarna dit istället för ett Världsmuseum med jätteytor, som jag inte tror blir så mycket besökt.
Man får väl ta det som det blir ändå :)
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

Kors i all sin da´r - skall man stänga observatoriet? Det tror jag inte jag har hört förut! Ja, världsmuséet kunde man gott göra något vettigare av i stället...

Hälsn.
Peter
i blåsvädret

Anita sa...

Peter! Ligger Husargatan på Haga...?
Allt gott!
Smulan

Ptr sa...

Hej Smulan!

Husargatan är en av klassisk Hagagata, medan Övre Husargatan väl räknas till Linnéstaden. Ändå har de samma historia från Skånska Husarerna, som lär ha legat förlagda som vaktstyrka här 1830-80.

http://www.sgsbostader.com/item.aspx?id=159

Anonym sa...

Har blåsväre före med all färg så det bara finns svart kvar för bakgrunden. Går dåligare läsa än gårdagens färg på bakgrunden.
rune

Ptr sa...

Hej Rune!

Bra att du sa till! Jag håller på att testa lite olika bakgrunder, och det ger varierande resultat (hos mig syns det jättebra!). Jag skall försöka leta mig tillbaka till den gamla varianten.

Hälsn.

Peter

Anita sa...

Det var roligt att läsa om Haga! Min systerson med sambo bor på Husargatan 13 - så jag förmodar att det räknas till Haga...

Ptr sa...

Smulan, då bor dina släktingar bra! Jag tillbringar en del av mina dagar vid Järntorget, och det händer någon gång att jag fönstershoppar bland småbutikerna i Haga, som ligger strax intill.

Hälsningar

Peter

Anonym sa...

Ja, det verkar vara ett fint hus och en underbar lägenhet de har där. Tyvärr har jag inte kommit mig iväg dit ännu, men det ska bli! Till huset hör ett par små uthyrningslägenheter som anhöriga/vänner till de boende får hyra billigt - vilket är toppen.

Hälsningar Smulan

Ptr sa...

Vilken fin idé med utlåningslägenheter! Hoppas verkligen att Du får tillfälle att besöka Haga,
som är intressant i sig, och dessutom ligger centralt i närhet av många andra sevärdheter.

Hälsn.
Peter

Anita sa...

Det bostadsbolag vi har i Junsele och Näsåker har också en liten utlåningslägenhet för uthyrning på båda orterna. En jättebra idé för de anhöriga som kommer långväga från, och kanske har svårt att hitta sängplats. 100 kr/natt kostar det, och det finns åtminstone tre sängplatser i lägenheten. En bra idé för andra bostadsföretag att ta efter, tycker jag!
Jag var på väg till Gbg i höstas, men resan fick tyvärr ställas in. Men kanske till våren? Jag tycker om Gbg och säkert Haga också.

Ptr sa...

Våren låter som en bra idé, för, som Lasse Dahlqvist väl sjöng, "varje år kommer våren från väst"! Om ni kommer före 27 maj kan ni bl.a. se utställningen "Moderna kvinnor" på konstmuséet, om kvinnliga målare i Norden 1910-1930. Den tror jag blir spännande!

Anonym sa...

Den utställningen låter spännande! Tack för tipset Peter!

Anonym sa...

Haga idag är en trevlig och vacker stadsdel. Så var det emellertid inte en gång i tiden.

Något helt annat var det under t ex 1960-talet. Haga och Annedal var på denna tid ett eget samhälle i samhället med egna lagar. Ett berömt uttryck var "allt helvete börjar vid Järntorget".

Haga-Annedal var ett nav i den då kriminella verksamhet som rådde i hela västra Sverige.

Mord avskrevs mer än en gång som "självmord" därför att det var meningslöst att försöka reda ut det. Pratade någon med polisen så kom Hagas egna lagar omedelbart att verkställas.

Ett flertal märkliga försvinnanden och mord skedde i dessa stadsdelar.

Haga med närliggande områden var en MYCKET farlig och osund miljö.

Ptr sa...

Som svar på föregående kommentar kan jag bara instämma i att Haga är en tämligen fridsam oas numera! Dessvärre lever och frodas dock kriminaliteten fortfarande i staden, om än i andra delar av den.