22 december 2007

"Bockens" barn

Bockestôva (egen bild)

Vissa människor kommer någon gång i livet till Säffle, medan andra, mindre lyckligt lottade får nöja sig med Samarkand t.ex. Om Du nånsin kommer fram till Säffle vill jag gärna rekommendera ett besök i det hus där min morfars farmors morfar "Bocken" bodde i tidigt 1800-tal. Nu hette han förstås inte "Bocken" utan Olof Andersson, men han bodde i huset. Fast aldrig i Säffle, utan i Kila några mil bort.

Krångligt? Nja, det är så att huset flyttats från Kila till Säffle, vilket skedde c:a 1930. I juni 1931 stod det tidigare rucklet från Kila klart att återinvigas i närvaro av ingen mindre än den dåtida landshövdingen. "Bockestôva" hade nämligen blivit Säffles hembygdsgård, något den är än i denna dag.

Någon gång runt 1993 var vi några stycken som, medvetna om våra släktskap med "Bocken", slog oss samman för att ta reda på vilka andra som hade några DNA-strängar från samme urfader. Det resulterade 1996 i ett tryck som hette "Bockerudsättlingar", omfattande 484 tabeller med ättlingar till Olof, snabbt följd av en andra upplaga med kompletteringar och rättelser. Därefter har min egen forskariver falnat betydligt, men en av oss tre, Carl-Johan Ivarsson, har oförtröttligt kämpat vidare och har t.o.m. varit över i USA några gånger för att hitta Bockerudare. Han har varit så framgångsrik att när boken nu kommer ut i en tredje upplaga så har tabellerna utökats till hela 1125. Boken kom med ett brak genom mitt brevinkast häromdagen, vilket räddar min helgläsning när jag tröttnat på julevangeliet...

Vad kan vi då säga om oss Bockerudare? Ja, vi är nog som folk är mest, oavsett om vi bor i Sioux Falls eller i Mölndal. Några världskändisar har det väl inte blivit av oss, möjligen med undantag av Gene Amdahl, som rent av kan sägas ha haft ett finger med i möjliggörandet för mig att skriva dessa rader. Doktor Amdahl var en pionjär på IBM, och bl.a. i högsta grad involverad i att skapa kompabilitet mellan olika datorsystem. Tidskriften Computerworld har utnämnt Gene Amdahl som hörande till en grupp av 25 personer som har förändrat världen, och The Times utnämnde honom 1991 till "en av de tusen personer som skapat det tjugonde århundradet".

För egen del blev jag minst lika glad över att i senaste upplagan hitta min gamla orienteringskamrat Lars-Erik, som jag träffat på travstallbackar då och då under senare år utan att veta att vi är "släkt". Världen är liten, även utanför Kila...


"Boka!"
P.S. Vill Du veta mer om Olof Anderssons anor så finns de på Gunnar Jonssons hemsidor. Gunnar, välkänd Kilaforskare och medlem i ursprungstrojkan från 1993, har nämligen lagt ut "Bockens" ansedel på nätet. Klicka här!

1 kommentar :

Carl-Johan sa...

Tack för denna positiva recension!