12 januari 2008

Oss vardagshjältar emellan

"Sopmaja", egen bildlek
Läser med stigande förtjusning i dagens GP om egoartisten Esmeralda Valencia Lindström i Göteborg. Under den välfunna rubriken "att hitta sin inre orkester" kan man läsa om hur hon kommit fram till att när man kastar soporna eller lägger ett brev på brevlådan utför man egentligen en storslagen handling. För att manifestera detta har Esmeralda Valencia hyrt in Mölndals Paradorkester, som idag kommer att följa henne på hennes ärenderunda runt Haga och Annedal.

"Det finns något heroiskt i att göra det här repetitiva; tömma soporna, posta ett brev, handla mat - igen och igen - och tro att det finns en utveckling i det...tro att det leder framåt", säger Esmeralda till GP:s reporter Jan-Åke Noresson. Esmeralda förklarar att hon ofta när hon väl lyckats frammana sin inre dådkraft och fått något vardagligt uträttat så känner hon som om hon backas upp av en hel blåsorkester. Hon fortsätter: "Jag är inte religiös eller så, men jag kan sakna det där tecknet som visar att man är på rätt väg: en stjärna som lyser klarare, ett hav som delar sig..." Det är väl i brist på denna bekräftelse som hon bokstavligen materialiserar den där paradorkestern idag.

Vilken tröst för oss handlingsförstenade att vi inte är ensamma om vår åkomma, att andra också lider av samma syndrom! Som kompensation för att vi aldrig följde i sir Edmunds och Tenzing Norgays fotspår upp på begstoppen eller inte blev några Fuglesänger räcker det ju så bra att vi blir våra egna egoartister och upptäcker vardagens storslagenhet!

Nu närmast skall jag brygga mitt morgonté och äta min ostmacka med en innerlighet som jag aldrig tidigare lyckats uppbringa, och sedan kan det hända att jag kollar om Mölndals Paradorkester har något särskilt för sig nästa lördag. Bara utifall att...

Uppdatering:  Här finns en skildring av den högtidliga processionen. Min egen högtidliga bortforsling av soporna klockan 11 blev dessvärre inte dokumenterad.

15 kommentarer :

MARLENE sa...

Hej... trött som jag är efter att ha lärt mej redigera filmen jag tait under dagen på denna spektakulära händelse tog jag mej friheten att länka hit och även citera dej och småkopiera några tader (har inte Gp).
Hoopas det är okey. annars får du säga till så ändrar jag texten i morgon då jag förhoppningsvis har ett mer eget ordföråd.
Tack för ditt inlägg iaf. Kul skrivit.

Hanneles paradis sa...

Härligt med Esmeralda :)

Ptr sa...

Hej på er!

"Dagens ärenden" var verkligen ett tokroligt initiativ som också skänker lite eftertanke,så jag hoppas att det var många som bevittnade Esmeraldas procession!

Marlene, det är fullt OK att du citerat från texten - jag har ju lånat en del själv ur tidningen. Hoppas att filmen blev bra!

Ptr sa...

P.S. Har tittat in på era bloggar och beskådat Esmeraldas promenad. Tack för skildringen, och grattis till de fina hemsidorna! D.S.

MARLENE sa...

Hej och tack... jag kallade dej Peter i min blogg, är det fel? Eller gör du som jag och tar bort vokalerna

Ptr sa...

Stämmer, jag har snålat in på vokalerna...

Hälsn.
Peter

Anonym sa...

Hej,
Jag visste inte ens att Mölndal har en paradorkester.
Får väl leja Göta Lejon när man går ut med hunden :)
Jag tycker hela historien verkar fejkad förstås.
Är skeptisk mot det mesta i webbvärlden just nu..
Ha det .. hälsn. Eivor
PS. Jag kan inte skriva från laptopen i Din blogg för där ser jag inte verifikationsbokstäverna.
Något fel i den tror jag.
DS

Ptr sa...

Hej Eivor!

Det är klart att Mölndal har en paradorkester! De brukar öva på Åbys parkering och skrämma hästarna i sken...

"Dagens ärenden" var förstås fejkat så tillvida att det var en konsthappening, jag antar att göteborgs kulturnämnd stod för fiolerna (om man nu kan tala om sådana i samband med en blåsorkester?) och inte Esmeralda personligen.

Skumt med inloggningsproblemen från din laptop.Förhoppningsvis inget bestående!

http://www.paradorkester.se/

Hannele sa...

Till Eivor,
på Hisingen finns ju pararorkestern Vikingarna :)

Anonym sa...

Pararorkester ??

Eivor

Ptr sa...

Skulle tro att det är de här Vikingarna:

http://www.blasmusikenvikingarna.se/

Hannele sa...

korrekt, lustig felstavning det blev :)

Ptr sa...

Ja, det kanske skulle ha passat mer på de andra Vikingarna! Missade faktiskt både felskrivningen och Eivors reaktion - jag hade nog glömt att putsa glasögonen...

Marlene sa...

Du får väl anonsera i gp nästa gång du går ut med soporna, jag lovar *fingrarna i kors* att komma och filma...

Ptr sa...

Egentligen skulle man väl gå ut under det närmaste dygnet, det verkar som gjort för blåsorkester...