1 januari 2011

Nu lyfter vi på hatten för Per

(Bild ur filmen "Sult")

I fjolårets sista skälvande timmar nåddes vi av den sorgliga nyheten att Per Oscarsson och hans hustru med stor sannolikhet har omkommit när boningshuset på deras lantgård utanför Skara brann ner till grunden natten mot nyårsafton. Sina 84 år och sjukdom till trots var Per Oscarsson fortfarande aktiv, även om han i en intervju i Aftonbladet för ganska precis ett år sedan sa apropå sin publik att "tänker de på Per Oscarsson i dag, så är det väl att han ska dö snart". Givetvis var det inte så, men tyvärr fick han ändå delvis rätt.

Vi är många som kommer att minnas Per Oscarsson med tacksamhet, och det känns trist när en stor tidning som SvD har rubriken "folkkär nakenkuppare" i sin minnesteckning. Per Oscarsson verkade generad när hans insats i Hylands Hörna kom på tal, och jag tycker nog att det finns annat att fokusera på. För min del minns jag med särskilt välbehag hans roll som polischefen i Strömstad i sommardeckarna därifrån, och som låtsasmorfar i "Kan Du vissla Johanna", filmen som numera är lika mycket "måste" som Karl Bertil på julafton (kan ses på SvT Play t.o.m. den 23 januari).
Jag såg Per Oscarsson "civil" i Göteborg några gånger, men fick aldrig se honom framträda. En före detta arbetskamrat var däremot statist i en film där Per Oscarsson hade en stor roll, och han berättade att när man skulle fika eller äta så kom den firade skådespelaren alltid och slog sig ner hos statisterna och småpratade och förvissade sig om att de hade det bra. Just den där vänligheten och anspråkslösheten är det många som vittnar om idag. En hedersman är borta, men hans rollgestaltningar lever länge än.

2 kommentarer :

Anonym sa...

Visst kommer vi sakna Per - oefterliknelig, karismatisk, excentrisk i blicken, och med ett gott och stort hjärta. Jag lyfter härmed på min hatt för denna hedersknyffel som så tragiskt gått ur tiden.
Asse

Ptr sa...

Ja, tyvärr gick ju den mikroskopiska chans att paret trots allt var bortresta om intet, och tragedin är ett faktum. Verkar som om fimbulvintern orsakat ovanligt många dödsbränder, bl.a. omkom ett äldre par i min kommun för några dygn sedan i en villabrand. Brandvarnare kan vara en billig livförsäkring, oavsett om man bor i villa eller lägenhet! (Säger jag, som har min brandvarnare liggande utan batteri i en kökslåda...)