29 april 2011

Läskigt!

Inte Fredriks hiss... (Från Wikimedia)

Fredrik
och hans familj bor i ett gammalt fint hus. När hus blir gamla kan de behöva lagas. I Fredriks hus har hissen krånglat ibland. Det har hänt att Fredrik fastnat i den. Det tycker Fredrik är läskigt. En del vuxna säger att de förstått att hissen inte alltid har gått ända upp hos Fredrik. Då går Fredrik i taket.

Kanske är den min västsvenska regiontillhörighet som gör att jag har svårt att se seriöst på bruket av ordet "läskig"? Att barn använder sig av ordet hör ju till, som när någon vuxen frågar "vad tyckte du om filmen?" och får svaret "läskig". Men nog har det väl blivit vanligare att även vuxna använder ordet, och där har jag en känsla av att det är mer frekvent brukat i östra delarna av Svealand än i övriga landet. Som idag, då självaste statsministern på en presskonferens om familjens tillfälliga utflyttning ur Sagerska huset bl.a. anförde att " Värst kanske har varit att vi ofta fastnat i hissen. Det kan ju vara läskigt men det har också lett till att vi varit försenade till viktiga flygtransporter till USA."

I likhet med statsministern använder sig en stor majoritet ordbrukare av "läskigt" för att beskriva något olustigt eller rent av skräckfyllt. "Stora ordlistan" på nätet lämnar t.ex. följande synonymer till "läskig": " hemsk, kuslig, otäck, ruskig, ryslig, skräckinjagande, skrämmande". Från början var detta drygt hundra år gamla slangord dock ett förstärkningsord med positiva förtecken. Så här skriver svenska Akademiens Ordbok:
"LÄSKIG , adj.
[utvecklat ur läska, v. 6]
(i slangartat spr.) prima, "flott", "jäsig"; ofta ss. förstärkande adv. Skaffa dig en fin och läskig kvinna, som du kan lita på. ULLMAN FlickÄra 187 (1909). (Skolynglingen hördes) försäkra en kamrat att .. (teaterpjäsen) varit "läskigt bra". SvD(A) 1929, nr 311, s. 12. HELLSTRÖM Malmros 186 (1931)." Om begreppsglidningen av ordets betydelse må man tycka vad man vill, själv tycker jag kanske att det är en aning "läskigt" när landets statsminister tillgriper barnspråk för att beskriva ett problem.

1 kommentar :

Anonym sa...

Läskigt är det att den stackars statsministern uppenbarligen har lidit av syrebrist under en följd av år, man inser med lätthet konsekvenserna därav när man tittar bakåt.