17 oktober 2006

I Stigbergslasses kvarter

"Stigbergslasse", Gatenhielmska Kulturreservatet (egna bilder)

Om Kal och Ada händelsevis vill vända ryggen mot storstadshetsen för ett ögonblick är det ingen omöjlighet att de styr sina steg till Gatenhielmska kulturreservatet vid Stigbergstorget. Här kan de möta ett Majorna som det såg ut för ett sekel sedan och delvis långt tidigare, den äldsta byggnaden är över trehundra år gammal. På 1930-talet hotades kåkarna av rivning, men insiktsfulla människor protesterade och räddade kvarteret åt eftervärlden.

Den som vandrar uppför Pölgatan idag kan se fram emot att möta "Stigbergslasse" med sin sjömanssäck på axeln. Det är den mångsidige Eino Hanskis hyllning från 1996 till den gamla sjöfartsstaden och dess sentida vikingar. Hanski bodde för övrigt i ett hus nära sin sjömansstaty, i andra byggnader residerar flera ideella föreningar, många med maritim anknytning. För en tillfällig göteborgsgäst är det lätt att hitta reservatetet - det ligger tvåhundra meter från Sjöfartsmuséet, som man förstås inte heller får underlåta att besöka!

10 kommentarer :

Anonym sa...

Hej,
Jag tänkte inte skriva mer i Bloggvärlden, men jag är nyfiken av mig och så fångas ju alltid mitt intresse när det handlar om Göteborg.
Lasse i Gatan har jag varit med och diskuterat på Anbytarforum. Undrar om hans staty blev placerad någon gång?
Det har hänt lite på Sjöfartsmuséet sedan jag var där sist. Då levde "Smilet".
Så spelar dom Hamnarnas musik och det är ju trevligt, fast Fado har jag aldrig hört och tänker inte göra det heller. Det får vara för min del..
Lycka Till på kursen förresten. Det tror jag blir trevligt.
Jag gick själv på ComVux i Datakunskap m.m. för ett par år sedan.
Det har man alltid nytta av.
Hälsn. Eivor (extra långrandig)

Ptr sa...

Skoj att du hörde av dig Eivor, men så synd att Du ledsnat på bloggeriet - hoppas att intresset kommer tillbaka! Din och Smulans bloggar var de enda jag läste regelbundet.

Någon staty av Gatenhielm har jag inte sett, men hans porträtt hittade jag (och fotograferade av) på Sjöfartsmuséet.

Utställningen "Hamnarnas musik" såg rätt trevlig ut. Däremot blev jag förvånad över det väl tilltagna lekrummet, dit större delen av stans barnlediga föräldrar verkade att ha tagit sina barn, med ett fasligt liv som följd. Visst är det trevligt med aktiva ungar, men att ha ett "lekis" på just ett museum är kanske inte alltid så lyckat...

Akvariet har naggats rejält i kanten sedan jag var där senast.

Tack för lyckönskningarna, kursen kan nog bli rätt givande!

Anonym sa...

Jo, jag läste i GP för något år sedan, att de skulle sätta upp en staty över Lasse i Gatan.
Men det var delade meningar om var den skulle placeras och några tyckte inte att man skulle ha en staty över en "Kapare". Den kunde ju passa vid biografen "Kaparen", om den finns kvar?
De har varit väldigt duktiga som gjort reservatet. Måste kännas härligt för alla gamla Majpojkar och majflickor.
Färjan 4 måste jag prova nästa år.
Överhuvud taget, så tycker jag att det blivit mycket trevliga aktiviteter nere i hamnen. Utflyktsbåtarna, räkbåtar och annat. (Inte Casinot förstås) Jag måste ju moralpredika lite också :)
Eivor

Ptr sa...

Instämmer om aktiviteterna, och mer kommer säkert att hända nu när Götatunneln är klar! Biografen Kaparen är kvar som byggnad (hoppas att den blir k-märkt!), däremot är den igenbommad såg jag idag. Reservatet är verkligen idylliskt, även om det inte är så stort. Det är väl för storleken som det inte marknadsförs i högre grad till turister. Själv skulle jag gärna visa området för tillfälliga besökare i Göteborg!

Anonym sa...

Ja det är ett fint område. Jag har varit där och sett alltihop, men jag kan rekommendera det till mina barndomsväninnor på nästa "tjejträff". Dom tycker nog det är spännande och de flesta bor i Göteborg.
Är Du i turistbranschen?
Biografen "Kaparen" har nog inte stor chans att bli k-märkt.
Jag tror att den är för ung.
Eivor

Ptr sa...

Låter som en skojig idé att rekommendera tjejerna att göra ett strandhugg i reservatet!

Du har säkert rätt om k-märkningen (det verkar inte ens finnas något som kallas k-märkt längre - det har andra beteckningar), det var väl mera en from förhoppning om att biografen får finnas kvar i stadsbilden till dess man hittar någon bättre användning för platsen.

Turistbranschen? Nej, den enda meriten jag har i det sammanhanget är att själv vara en nyfiken turist ...

Anonym sa...

Hej,
Jo vi har pratat om det en gång att vi kanske skulle gå med på en sådan stadsvandring, som finns i Göteborg. Eftersom vi är födda i Göteborg allesammans och växt upp på samma gata och i samma hus. Solgårdarna!
Jag tänkte att Du kanske arbetat som guide där eftersom Du är intresserad av historia.
Ibland kan man mer om andra orters historia än sin egen.
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

"Solgårdarna" - var det uppe i Masthugget? Jag har själv jobbat på Masthuggsliden, men det var ju efter rivningarna.

Jag håller med dig om att det är lätt att bli hemmablind och veta mer om andras orter än sin egen! Inte förrän för några år sedan passade jag på att turista lite i Göteborg, och det är både enkelt och givande. I somras var jag i Trädgårdsföreningen för första gången på en herrans massa år - det är märkligt att det kan bli så...

Anonym sa...

Ja, gräset är allid grönare o.s.v. :)
Att jag skriver anonymt beror på att jag inte har kvar blogkontot längre, ifall Du undrade över det.
Solgårdarna fanns lite varstans.
Våra var på Hisingen i närheten av Wiesselgrensplatsen.
Ordet "Solgårdar" betyder att det var barnrikehus.
Man måste ha 4 barn för en 2:a, 5 barn för en 3:a . Vi bodde 6 personer på 48 kvm.
Men det var ändå himmelriket för föräldrarna som kom från omodern lägenhet i Gamlestaden. I lägenheten på Hisingen fanns värme, bad och varmvatten. Jag var bara 6 månader när vi flyttade dit.
Så i Majorna har jag aldrig bott.
Bara min far, farfar och farfarsfar.
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

En fantastisk historia om ett Sverige som inte ligger så långt bakåt i tiden, men som allt färre känner till!

Dina rötter i Majorna går inte av för hackor, du är verkligen ur-Göteborgare...