21 mars 2008

Kynonomastikon

Egen.


Hunden är människans supernanny, som med aldrig sviktande tålamod försöker få oss att uppföra oss som det anstår en hund, eller, om det inte går, så åtminstone som en människa. Idag finns det fyrahundra olika hundraser i världen, och en oräknerliga massa blandningar från möten dem emellan. Faktum är att trots att hunden funnits i människans närhet i 15000 år så är det först för 130 år sedan som hundens rasbiologi tog fart på allvar, dessförinnan existerade faktiskt inte åttio procent av dagens hundraser!

Enligt Johanna Othén, amanuens vid Institutionen för nordiska språk i Uppsala, innebar det även att när hunden tog steget från bruks- till sällskapshund så inlemmades den i våra traditionella könsrollsmönster, åtminstone vad gäller namnen. Hanhundarna får namn som skall framstå som tuffa och kraftfulla, medan tikarna får namn som signalerar traditionell kvinnlighet enligt artikeln i Aftonbladet. Fast studerar man namnlistan så tycker jag att jyckarna heter som folk gör mest. Idag kan sålunda de fyrbeningar som väter våra lyktstolpar heta t.ex. Nisse och Hugo, medan de som hukar lite diskretare i buskaget lystrar till namnen Ebba eller Kajsa.

Tittar man på vilka de populäraste namnen är bland "tjejerna" (för det är ju så vi säger, "tik" är snudd på ett fall för jämo...) så är det Ronja, medan det populäraste namnet bland hundkillarna är det lite mer machobetonade "Bamse" (förmodligen inte så många herrchihuahuor med det namnet dock?). Den svenska namnlistan toppas av Ronja, Molly, Wilma, Bamse och Ludde, medan norrmännen oftast lockar på Mira, Ronja, Kira, Tinka och Balder.

Den amerikanske komikern Steven Wright påstår att "I named my dog 'Stay'... so I can say 'Come here, Stay. Come here, Stay", men annars döper de sina hundar däröver ungefär som vi gör här, även om man är lite mer unisex: Lucky, Bear och Shadow finns med såväl på han- som på honlistorna. Det finns flera listor i USA, men veterinärernas husdjursförsäkringars lista toppas av kvartetten Max, Molly, Buddy, Bella och Lucy. Även kattlistan toppas av Max, och inte nog med det - de två vanligaste babynamnen i USA för tillfället lär också vara Max och Molly! Därmed är det kanske inte så svårt att gissa hur den brittiska hundnamntopplistan ser ut? Visst, även den toppas av namnen Molly och Max, före Charlie, Holly och Poppy. På den mänskliga sidan ligger dock Molly och Max lite längre ner där, 24:a respektive 29:a. För att runda av den här internationella hundnamnskollen utanför vår kultursfär så beger vi oss till Japan. Där hittar vi också namn som är korta och kärnfulla i topp: Momo, Koro, Lucky, Nana och Hana står det på många av matskålarna på de japanska golven.

Till sist en koll i de kungliga slottens hundkojor. Karl XII var så förtjust i namnet Pompe att han hade tre kamrater som hette så ( och därutöver bl.a. en som hade det mer personliga tilltalsnamnet Snushane). Idag heter den nuvarande kungliga hunden Jambo (som i sin tur tycks ha blivit upphov till en del bastarder. Ja, Jambo alltså.)

Johanna Othéns uppsats i sin helhet kan läsas här.

4 kommentarer :

Anonym sa...

Jag inser att vi inte är så ovanliga av våra hundars namnval....: Ronja, Bamse och Charlie. Dessutom Ida och Pontus - kan det bli vanligare? :)

Glad Påsk!
Hälsningar Anita

Ptr sa...

Ser man på, det var ju nästan helt från topplistan!

Hittade en hundskattelängd från Örebro stadsarkiv 1863 på nätet, och här finns det några godbitar från den tiden.

"Nr 34 N:o 50 Drottninggatan. Att undertecknade förut uppgifne Sällskapshund med namnet "Tralle" af Spansk race, släthårig, hvit med svarta fläckar, hvarföre afgift nu erlägges, kommer att bibehållas, så länge han lefwer.
J. T. Thelander.
- - -
Nr 67 Undertecknads Hund benämnd Atis af King Charles Ras Långhårig Hvit och Svart till färgen. Känd af all Polis på Norr.
Örebro & Norra Bränvins Magzinet G. A. Åkerberg, Minuteringsföreståndare
- - - -
Nr 83 Anmäles innehafvande af en mindre hund, svart och hvit något lurfvig, med namnet "Ami", Fadren obekant, modren Jungfru Lovisa Hellbergs lilla Hynda. Fem R. Rmt i skatt följer.
L. G. (Hemling), Gården 59-60 norr.
---
Nr 105 Hundskatt bifogas härjemte för Tiken Topsi, som jag tror af rotthundsras, för att döma af hennes färdighet att fånga möss, samt för hennes hundvalp, troligen af samma slag.
S. Falk."

King Charles spaniel var f.ö. en populär ras i skostaden på den tiden.
(Länken är lite för lång för att klämma in här, men man hittar dokumentet på orebro.se)

Glad Påsk själv!

Anonym sa...

Vi hade en King Charle's Cavalier på 80-talet, som hette Benjy (från Ben). Ser på listan att namnet fortfarande är rätt populärt.

Grannar till oss har en Golden Retriever som kallas Megan ( namnet kommer från Wales) och en liten terrier med namnet Pumpkin. Undrar om det finns några svenska hundar som heter Pumpa? :)

Lillan
som Önskar Glad Påsk

Ptr sa...

Hej Lillan!

Tack för bidragen till hundnamnlistan! Jo då, åtminstone 2004 fanns det en hund som hette Pumpa i Sverige: "Labradoren Pumpa väckte familjen. Garaget brann och
och rök vällde ut genom taket. Huset och grannens hus var i fara" kunde man läsa efter en brand i Ånge.

Önskar även dig en Glad Påsk,

Peter