30 mars 2008

Till senapens lov

Brassica Nigra
(för vänner av det mer grovkorniga)-En mä brö å möe senap!
-Ketchup og?
-Nä, inge sånt jål!

Jag minns fortfarande lukten av korvspad och primusspislågans magiska blåa sken i Tores korvkiosk. Hemma på bruket fanns det inte mycket till nöjesliv när jag var barn, och jag tror inte det finns mer där nu. Att gå ner till korvkiosken på lördag middag var därför en riktig högtidsstund. Livet var lite enklare då, innan grillen kommit. En korv med bröd var liktydigt med en kokt korv med bröd, hvergang! Att det sedan fanns korvfundamentalister som valde bort senapen, det var obegripligt...

Minnena kom till mig när jag läste i DN att Unilever bommar igen Slottssenaps fabrik i Uppsala och drar till Polen. Det innebär att det ännu använda tyska originalreceptet på Slottsenap lämnar landet efter att funnits här sedan 1920, då Herrn Ingenieur Bruno Knebel hade det med i kappsäcken från sitt hemland.

Var ett tag benägen att klättra upp på barrikaderna och ropa på köpbojkott och efterlysa det klimatsmarta i att köpa senap som körts med långtradare från Polen. Fast det var innan det slog mig att Dijonsenapen i mitt kylskåp färdats lite längre, och inte blir det bättre när man får veta att bortemot 90% av alla senapsfrön som finns i den senapen i sin tur är importerade, huvudsakligen från Kanada...

Nej, tacka vet jag då Hans Svensson, som tårögd sitter och rullar sin egenodlade senap på gården Petersborg utanför Tomelilla! Hans säger till DN:s utsände senapsreporter att det troligen bara finns han och en östgöte som odlar senap yrkesmässigt i vårt land. Han inser det lönlösa i att konkurrera med jättarna i branschen, och ser sin insats mer som en kulturgärning, vilket är lätt att hålla med om.

Hans berättar så lustfyllt om olika senapsvarianter att man får senapshallucinationer i smaklökarna, men det är ändå hans slutord som jag fastnar mest för.
-Korv med senap är alltid rätt och man tröttnar aldrig på det.
De orden skulle Tore i korvkiosken ha gillat!

Fotnot: den som vill fördjupa sig ytterligare i senapen och dess historia har mycket att hämta på Skånska Senapssällskapets hemsida.

4 kommentarer :

smulan sa...

Åh, jag kan också minnas "korv med bröd" i korvkiosken "nere på byn" när jag var liten! 1 krona kostade det och smakade himmelskt! Men det var bara ibland man hade råd med en sådan. Men jag minns ännu lukten och smaken. För givetvis var det med senap!

Smulan

Ptr sa...

Misstänker att de som växt upp med hamburgare och pizza inte förstår med vilken nostalgi många ur vår generation minns korvkiosken och dess lukt- och smaksensationer...

Klart som korvspad!

UltraV:s värld sa...

Jag hickade till då jag läste detta, men okej, bara jag får min Slotts original så klarar jag mig. De kanske gör senapen lika bra på annat håll i världen. Jag förstår bara inte varför alla företag ska säljas ut, det börjar skramla lite tomt i Sverige.
Korv och senap hör för övrigt ihop. Ketchup går att välja bort, men inte senap!

Ptr sa...

Ja, knäckebrödet är ju förlorat till Tyskland, och det är väl bara en
tidsfråga innan surströmming och blåbärssoppa blir utlandsägt. Den som (Uni)lever får se!