3 april 2008

"Räcker fram korgen - se där, smaka på!"

Vem lufsar där? (Fria bilder från nätet.)

På Johannes Hevelius bild från 1690 ser vi hans illustration av stjärnbilden Stora Björn. Visserligen lufsade inte Hevelius björn omkring på chipspåsar, men jag klämde dit dem i en känsla av att nalles bistra uppsyn kan ha något med chips att göra.

Det är nämligen så att vår civilisation den 12 juni i år sänder ut ett viktigt budskap mot stjärnan 47 Ursae Majoris i stjärnbilden Stora Björnen, dit det kommer att nå fram om 44 år. Budskapet som är 29 sekunder långt består av reklam för tortillachips...

Man skulle kunna tro att det rör sig om ett aprilskämt, om det inte vore så att historien publicerades redan den 8 mars i år i Daily Mail. Det hela är ett reklamjippo där allmänheten inbjudes till en tävling om att göra bästa rymdreklamen för ett chipsföretag som ägs av Pepsi. Det är rymdorganisationen EISCAT – European Incoherent Scatter Facility - som upplåter sändningstid för chipsreklamen hos sin sändare på Svalbard, och man gör det billigt, eftersom EISCAT inte är en vinstdrivande organisation. Därmed behöver Pepsi endast betala samma timpris som forskarna för att använda radarn.

Eiscats chef
heter Tony van Eyken, och han förklarar att vi jordbor hittills i huvudsak har lyssnat efter signaler som tecken på liv i rymden, utan att själva sända ut egna kontaktförsök. När van Eyken påminns om filmen Contact, baserad på astronomen Carl Sagans bok i vilken utomjordiska signaler med våra egna tidiga tv-sändningar inbakade returneras till jorden, svararar han, citat: "Ungefär så skulle det kunna vara. Poängen är inte vad som sänds, utan att meddelandet visar en bakomliggande intelligens." Om man i det skall se något samband med Eiscats budskap är det väl upp till oss att fundera över...

Ett pikant detalj är att Stora Björnens sju ljusstarkaste stjärnor bildar Karlavagnen. På engelska heter Karlavagnen "Big Dipper", så man kan ju föreställa sig nästa reklambudskap från Eiscat till björnfolket där ute!

6 kommentarer :

UltraV:s värld sa...

Med andra ord, intelligenta varelser på jord och i rymden äter chips. Tänk om de inte begriper det intelligenta i att äta chips, vad gör vi då!?:)
Ha en trevlig helg!

Ptr sa...

Vi jordbor är på ezportoffensiven just nu, bl.a. blir bjuder vi på lite musik mellan reklaminslagen. I februari skickade nämligen NASA med en hastighet av 300 000 kilometer i sekunden Beatleslåten "Across the Universe" i riktning mot Polstjärnan 431 mil bort. Detta för att uppmärksamma att det är 40 år sedan gruppen spelade in låten och 50 år sedan NASA grundades.

Fast redan 1977 skickades ju Voyager 1 och 2 ut i rymden med varsin skiva innehållande hälsningar från jorden, uppläst på 55 språk. Hoppas att mottagarna har CD-spelare och lexikon när de lyckas fånga in farkosterna...

Min hälsning om en bra helg håller sig dock på marknivå!

http://www.alltomvetenskap.se/index.aspx?article=1781

http://www.rymdportalen.com/?page=rymdfart/voyager

UltraV:s värld sa...

Mmm, låt dem njuta av Beatles, men tänk om de har en 20-tons skala, då kanske inte våra låtar går hem!

Ja, jag gillar Voyager bättre, jag minns bilden på mannen och kvinnan väldigt tydligt. Hur en människa såg ut, de två varianter som finns för att göra fler!

Verkligen facinerande ptr, de kanske har ännu bättre teknik än oss och då kanske cd-skivan är helt antik och ospelbar. Det finns så många möjligheter.:)
Men bilden kan de kan se på iallafall, och bilda sig någon uppfattning om. Bilder brukar gå hem, de kräver ingen uppspelning, bara en snabb blick och sedan en analytisk förmåga!
Försvann inte 1:an utom hörhåll från jorden sedan?
Jag gör egen dippsås, jag kan skicka ett smarrigt, magert recept ut i rymden.

Tack för den jordnära helghälsningen, vi har underbart väder här, och jag plockade blommor igår. Nu är vi väl ändå på rätt väg på vår lilla del av jorden, mot våren och sommaren!

Ptr sa...

Vem vet, kanske sitter dom där borta i rymdsäffle och väntar på "Kramgoa låtar 2003" äntligen skall komma ut? Fast förhoppningsvis gillar de "Across the Universe" bättre...

(Din dippsås skulle säkert bli en hit därborta - dela gärna med dig av den till oss jordbor också!)

Tydligen hör Voyagerfarkosterna av sig med ett vykort då och då från den instellära rymd dit vår sols strålar inte längre når.

Vet inte om vi får se solen här heller idag, men det verkar som om den krafsar försiktigt på molnen just nu för att åstadkomma en reva.

Ha en bra dag!

Peter

UltraV:s värld sa...

Jag gillar denna sås till det mesta, till sallader i en skål bredvid så man kan ta så mycket man vill, som dipp, till potatisklyftor och kyckling, till bakad potatis...nu får jag sluta, jag vaknade nyss och har inte ätit frukost ännu:)
Jag gillar den och antar att den är mager.
Jag tar bara en den magraste Yoplait som man kan hitta i affären, ibland creme fraiche, men den smakar annorlunda.
Tar i så mycket dill som det går, det ska alltså fortfarande gå att röra i det, om skeden liksom stannar, då är det för mycket dill. Italiensk salladskrydda, kanske lite örtsalt, sedan är det bara att njuta den kyld. Är man snabb att röra ihop den och har kylda ingredienser måste man inte kyla den igen. Jag rör i dill jag har i frysen, och den blir smarrigt kyld av det.
Till påsk på äggen, och till bakad potatis, samma magra Yoplait, finfördelad rökt skinka, hackad lök, svartpeppar och rör ihop. Annars kan man ta räkor i, men då inte så mycket svartpeppar, prova med annan krydda.
Dilldippen passar på bakad potatis med, men med skinka och räkor blir det en hel måltid, lite för lite med bara dillblandning. Till lök-och räkblandningen kan man droppa i några droppar citron.

Skiva sedan citronen och lägg ner direkt i kallt, nyss upphällt vatten, låt det stå på bordet och dra i kanske fem minuter innan servering och du har en måltidsdryck som smakar himmelskt!

Nu måste jag äta frukost!:)

Ptr sa...

Låter läckert - tusen tack! Skall prova den någon helg framöver (det blir utan räkor i mitt fall).