10 juli 2008

Ruinturism

Fulkyrkan, Forsåkersgatan (Eget)

"Empty spaces - what are we living for?Abandoned places - I guess we know the score...On and on!Does anybody know what we are looking for?"(Queen: "The Show Must Go On")


Detta är tiden då vi vanliga amatörturister drar runt på jakt efter det vackra i tillvaron. Nu tillåter vi oss att bli tårögda över vita björkstammar, rultiga kullor och svarvitbrokig boskap på gröna ängar. Men det finns de som ser tillvaron ur andra perspektiv, sådana som kan falla i hänryckning över en fallfärdig transformatorstation eller ett gistet spökhotell. Den här rörelsen, som man väl får kalla det, har hämtad inspiration från sajter som Abandoned Places, och på svenska har detta blivit "övergivna platser", känt inte minst genom den "legitimerade ruinspanaren" Jan Jörnmark. Samma andas barn är herrar Lewén och Eriksson, namnen bakom sajten detsannasverige.com. Nu finns deras upptäcktsfärder även i bokform, "Sverige är fantastiskt", som presenteras som "en exposé över fula kommunhus, småstadskitsch och folkhemsförfall". Kanske är det delar av förklaringen till vår fascination av rudimenten, att det vi ser symboliserar något annat som har raserats? Jesper Lewén (NA 2008, länk utgått) verkar vara inne på det också när han säger: "Under välfärdsåren fanns en positiv framtidstro, en vision om att vi skulle bygga ett kollektivt samhälle. Det fanns ett hopp som inte finns längre. I dag står stora delar av det gamla Sverige och förfaller. I stället satsar vi på det individuella, till exempel privata bostäder, heminredning och konsumtion".
 "Does anybody know what we are looking for...?"


Att det finns lockelse i det fula märkte jag själv när jag i mars förra året skrev om rucklet på Apotekaregatan 17 i Göteborg. Det har varit många Googleträffar på det objektet, så nyfikenheten finns där, helt klart! Nog kan man förstå att en och annan lyfter på ögonbrynet inför det lite udda semesterupplägget att dra runt och beskåda ruckel och ruiner, men jag tycker allt att det är lite spännande. Dessutom kanske det är så att vi behöver se förfallet för att förstå skönheten?


Götaforsliden, Mölndal (Eget).

"My soul is painted like the wings of butterflies,
Fairy tales of yesterday, will grow but never die,
I can fly, my friends!"

(Queen: The Show Must Go On")


Fotnot: länkarna uppdaterade nov. 2013

Inga kommentarer :