6 juli 2008

En kyrka i Svältorna

Fönster mot sommaren. Jällby, juli-08 (eget)
Så blev det ändå några små utflykter även den här semestern. Torsdagen ägnades åt besök hos "släkta"på idylliska platser i Västergötland. Svarthättesång till flädersaften i bersån på ena stället och hjortflockar och gäss synliga från gårdstunet på det andra - snacka om livskvalitet! Att dessutom få se älg, tranor och glada längs vägen livar förstås upp även den mest försoffade naturnisse...

På fredag blev det en tur i Arnfria områden i Västergötland, med inriktning på kyrkor i Svältorna. Dagens höjdare var den lilla träkyrkan i Jällby, som i sina äldsta delar faktiskt påstås härstamma från slutet av 1100-talet, vilket är närmast sensationellt om det stämmer! Nu har den förstås byggts till och renoverats under seklernas gång, bl.a. tillkom riktigt fina väggmålningar på 1700-talet. De gardinförsedda fönstren skapar en ombonad trivsel som man inte finner i de kala Tegnérladorna, och unik är ingången från vapenhuset, där dörrposten knappast kan vara mer än 165 cm hög. Vid renoveringen på 1700-talet fann man ett inmurat relikskrin som nu förvaras på Statens historiska museum. Enligt uppgift skall det innehålla en benskärva från den heliga Birgitta, vilket kanske skvallrar om att kyrkan en gång tillmättes en viss betydelse.

Att det är en åldrig bygd märks på att kyrkan ligger vid ett gammalt bronsåldersgravfält, och från sockenstugan utgår en fornpromenad som jag hoppas kunna återkomma till någon annan sommar. Man måste ju återbesöka sina nyfunna smultronställen!


Stugan i Jällby. Egen bearbetad bild.

11 kommentarer :

Anonym sa...

Hej,
Du hittar alltid kyrkor, jag inte sett.
Det var fint i den kyrkan.
Får bli ett nytt utflyktsmål. :)
Längre upp i Vara, finns ett fint konditori, som heter Nordpolen.
Har Du varit där någon gång?
Skall väl säga att jag inte äter bakelser jämt. Det kan verka så.
Bara på semesterresor.
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

Hej Eivor!

Roligt om vi kan byta utflyktsmål med varandra! Jo då, Nordpolen känner jag till, eftersom jag har släkt i socknen. Jag hade till och med en riktigt gammal sockerdricksflaska med deras etikett som jag skänkt bort.
På semestern är det snudd på nödvändigt att klämma en och annan bakelse. Det gör jag åtminstone...

Ha de gött!

Peter

smulan sa...

Åh, vilken vacker träkyrka och vackra väggmålningar! Jag kollade också Jällbylänken. Jättefina målningar! Den kyrkan skulle jag vilja se nån gång.
Ha det så gôtt, Peter!
Smulan

Ptr sa...

Javisst är det en riktig pärla - det lönar sig att söka sig utanför allfarvägarna ibland! Jag fotograferade de flesta väggmålningarna, så nu kan jag studera dem i lugn och ro här hemma.

Ha de´gôtt sjôl!
Peter

Anonym sa...

Hej,
Nära Råda kyrkafotograferade jag 2liknande stugor.
Det var ryggåsstugor ditflyttade från Rackeby på Kållandsö.
Det är inte så långt båtvägen mellan Vänersnäs och Värmlandsnäs.
En båt som heter Magnus Gabriel går i de farvattnen.
Det fanns många Amundssentavlor på Nordpolens konditori. Han kanske varit där :)
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

Det finns många gamla fina stugor från Västergötland i Ramnaparken i Borås. De kanske du redan har kollat in?

http://www.d7kf.se/2SaBygg.htm

Angående såväl bryggeri Nordpolen och konditoriet med samma namn i Vara så står historien bakom namnet att läsa på Vara kommuns hemsida (länken blir för lång!). Ingenjör Andrée gjorde tydligen en bejublad nödlandning med sin ballong i Vara, och när han och hans besättning senare förolyckades beslöt en familj Jansson att hedra hans minne genom att döpa sitt bryggeri resp. konditori till Nordpolen. Intressant läsning!

Anonym sa...

Hej igen,
Jag tvekade mellan Andrée och Amundssen. Men Andrée kopplar jag ihop med Gränna. Där finns många tavlor med honom också. Och ett museum.
Jag skall läsa Din länk till Borås.
Lär mig mycket här..
Eivor

Ptr sa...

Ramnaparken har jag besökt några gånger, inte minst för Ramnakyrkan, en vacker träkyrka som är kyrkomuseum, med massvis av gamla kyrkoskatter från hela Västergötland.Dessutom då ryggåsstugor m.m.

Idag skulle jag ha varit på en tur till Helsingör, men av avbiten tand sätter stopp för det. Hade i alla fall "tur", eftersom min tandläkare hade en återbudstid i eftermiddag.
That´s life!

Anonym sa...

Hej,
Jag skall lägga Ramnaparken på minnet. Verkar intressant.
Tråkigt att Du bet av en tand - inte roligt.
Då missade Du att söka lyckan i Danmark :)
Men det går väl fler tåg - eller båtar. Hälsn. Eivor i regn o kyla

Ptr sa...

Ack ja, det var en porslinskrona som havererat, så det lär plocka iväg mot en 8-10.000 med undersökningar m.m. Tur att man haft en billig semester i alla fall...

Jag skall se om jag har lite bilder från Ramnaparken att lägga ut i något inlägg.

Peter (i solen faktiskt!)

Anonym sa...

Den nya tandrabatten började 1 juli, så det skall vara billigare med större arbeten nu.
Annars tycker jag att det är hutlösa priser i tandvården. Stämmer inte med dagens löner.
Inte lätt för många familjer.
Det gäller att inte äta kolor och annat så plomberna ryker. :)
Lycka till hos tandläkaren.
Hälsn. Eivor