12 september 2009

Änglamakarnas förbund

"Likkista" är förvisso inget trevligt ord, men det är invant och funktionellt och står för vad det är. Men nu har Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) lanserat ett nytt namn för kistan, nämligen "angelbox". Man gör detta i samband med att man ersätter det gamla "livsarkivet" med en ny folder kallad "Never ending story".

Visst, låt gå för ett trevligare benämning för kistan - men "angelbox"? "Bevare mig väl", som ha sa som skulle balsameras! Varför engelska, och varför en så fånig benämning? Jag tycker att det är en falsk varubeteckning att kalla det för "änglalåda"! Alla som dör har inte varit änglar, och det är tveksamt om alla kommer att bli det i akt två heller.

Och "Never ending story"? Återigen varför engelska, och finns det en garanti inbygd i namnet? Skall det vara på det här sättet så vägrar jag att dö tills vidare! I protest spelar jag Angel Eyes med Willy DeVille, som visserligen nyligen avled, men som aldrig kommer att dö. Hoppas jag.

(Videoklippet med Willy är borttaget eftersom det inte längre finns på YouTube.)

4 kommentarer :

UltraV:s värld sa...

Jag får tanken; "änglamakerskorna" som fanns förr. Du vet väl att Nils Poppe hamnade hos en sådan, men han var tack och lov för stark och hade kraft och levnadsmod i sin lilla, lilla nyfödda kropp!

Att han däremot nu är bland änglarna eller var goda, roliga och härliga människor nu hamnar, det råder det ingen tvekan om. Han ler nog sitt breda leende i himlen och framkallar nog goda skratt där också.

Ptr sa...

Ja, Nils Poppe var en legend redan i livet s.a.s. En av mina gamla kompisar gjorde en elinstallation hemma hos Nisse, och han blev otroligt väl bemött. När han var färdig och skulle gå kom Poppe fram och gav honom en keramiktallrik med motiv från Fredriksdalsteatern, en gest som verkligen var uppskattad. Det var ju för väl att Nils Poppes änglamakerska inte lyckades...

Och jag föredrar absolut "likkista" framför "angelbox"! Kanske "stofthölje" skulle kunna vara en tänkbar variant? Det beskriver ju också vad det rör sig om, fast kanske inte fullt så kliniskt som "likkista"!

Tuwa sa...

Gud så dumt... angelbox? ängel i en box?

Ptr sa...

Ja, det är ett obeskrivligt fånigt namn - jag har svårt att se en diktator eller en massmördare i en "angelbox"! (För resten, borde det inte heta Angel Box på vårt nya riksspråk?)