20 februari 2012

Bastulaven blev botbänk

Badstuga. Illustration ur Acerbis Travels (1802).

Den 17 februari publicerade tidningarna ett mail till civilministern Stefan Attefall från Jan-Erik Jaensson, VD i Swedish Lapland Tourism och medlem i Svenska Bastuakademien. Här är mailet i sin helhet: "Hej Stefan, jag skulle vilja framföra en önskan inför utnämningen av ny Landshövding i Norrbotten. Den nya personen måste gilla att bada bastu! Bastukulturen är mycket kraftigt rotad i länet och speciellt i Tornedalen. Du kommer ju från Västerbottens inland och vet säker att många viktiga beslut fattas i bastumiljö (jfr Kekkonen). Om den nya landshövdingen inte gillar att basta så blir det svårt för den personen och direkt impopulärt när landshövdingen färdas i Tornedalen."

Nu drar drevet programenligt igång, och föga överraskande är Åsa Petersen bland de första ur startblocken med sin blogg, där hon under rubriken "Jag skäms över bastubrevet" inte missar ännu en chans till en attack på "gubbigheten". Hon nämner nu att Jeansson utöver sitt mail även skrivit ett pressmeddelande, där han påminde om att många viktiga beslut svettats fram i bastun, och där han nämner några inbitna bastubadare, män alla tre.

Petersen möts i kommentarsrutorna med glada tillrop och bastuvarma kramar från frälsta feminister för sitt manifest, men bland alla dessa hyllningar finns även ett genmäle från Jeansson, där han vänligt påpekar bland annat att a/ han inte skrivit något pressmeddelande som komplement till mailet, b/ att han inte någonstans skriver att den bastubadande landshövdingen skall vara man, samt c/ att han personligen anser att det bör bli en kvinnlig landshövding i Norrbotten denna gång. Givetvis hjälper inte detta, utan Petersen ger Jeansson ytterligare en omgång med basturiset, utan att förklara var hon fått det temperaturhöjande pressmeddelandet ifrån. Petersen återkommer sedan själv i kommentatorsrutorna flera gånger och länkar till presskollegor som stämt in i fyropen mot Jeansson.

Den stukade Jeansson inser självklart att nu är den rimmade skinkan basturökt och gör en klassisk pudel, för som Yvonne Ruwaida tidigare konstaterat: ”Det går aldrig att vinna ett drev. Det går bara att säga förlåt, förlåt, förlåt.”

Självklart hör Aftonbladets ledarblogg till dem som jublar högst. Under den hånfulla rubriken "Åsa vann striden mot gubbfläsket" skriver Petersens före detta kollega Eva Franchell: "En gång lämnade Åsa Petersen Norrbotten för att skriva ledare här på Aftonbladet. Sedan vände hon tillbaka igen för att ge gubbfläsket en match och vi är fortfarande stolta över henne. Jan-Erik Jaensson ångrar bastubrevet och vi hoppas på en kvinnlig landshövding i Norrbotten." En sådan stolthet över en närstående har sällan hörts sedan Karl-Bertil Jonssons stolte fader fann att situationen krävde ett fyrfaldigt leve över gossen.

Och Jeansson då? Ja, jag kan tänka mig att han har dragit sig tillbaka till sin bastu, där han funderar över var det där pressmeddelandet kom i från, samtidigt som han sjunger på en konstig liten trall. Det låter som "How many times can I say I´m sorry?".

Inga kommentarer :