15 juli 2013

Sommarens ditt och datt

Länge sedan det blev något "ditt och datt", men här följer min sommarpyttipanna.
  • Vaknar upp med lite i känsla av Blue Monday. Enligt vad jag förstås skall den annars infalla i mitten av januari och då vara årets värsta deppardag.
  • Redan mitten av juli, fågelsången har avtagit och det känns som sommaren håller på att rinna en ur händerna. Jag vill ha min sommarkänsla tillbaka! Vem ordnar detta?
  •  Skrev för några veckor sedan om de illvilliga värmländska myggen och skröt samtidigt om att vi här på västkusten minsann inte har några myggor. Några skogspromenader i närheten får mig att vilja ta tillbaka det uttalandet, för i år står myggbetten här på hemmaplan inte värmlänningarnas efter - ber härmed västkustens mygg om ursäkt för att jag underskattat er! Hann slinka in på apoteket innan de stängde i lördags, och en räddande ängel i form av en förstående farmaceut satte ett medel i händerna på mig som faktiskt råder bot på klådeländet. Heders!
  •  Igår droppade overallfolket ner i skolan mitt emot som alltid så här års. Jag talar förstås om Gothia Cup-folket, som sätter färg på stan och höjer omsättningen i affärerna. Hoppas att slippa läsa nedslående artiklar om stölder, våldtäkter och domaröverfall som så ofta följer i turneringens spår. Men det är ju en jätteturnering, och för de flesta deltagarna innebär den "bara" massor av fotboll, sköna utflykter och spännande kontakter. Så välkomna till stan - ha det så trevligt!

  • I våras var det upprörda känslor inom matvarubranschen när hättköttskandalen rullades upp. Livsmedelsjättarna skulle polisanmäla sina grossister som i sin tur skulle anmäla sina leverantörer som skulle skicka Polisen på slaktaren - råttan på repet o.s.v.  Och hur blev det då? Jo, vid en kartläggning som SvD gjort visar det sig att tre av fyra aviserade polisanmälningar aldrig blev av, det fjärde ärendet har lagts ner. "Det var dramatiskt i början med ett stort medietryck och det blir starka ord", som någon ansvarig uttrycker det. Att det här förfarandet gett vatten på kvarnen för oss som anat ett spel för galleriet från livsmedelsjättarnas sida är tydligen något de anser sig ha råd att leva med...
  • Så har ännu en person med minnesförlust dykt upp och hävdar att han är en annan än vad som står i papperen. Den här gången är den en amerikan som tror att han är svensk. Med all respekt för de personliga trauman som de drabbade utsatts för tycker jag att det är spännande historier. I pressen får huvudpersonerna speciella benämningar som "pianomannen", flottmannen" och "tågkvinnan". Vad amerikanen (?)  får för epitet återstår att se - "tennismannen" kanske, eftersom han hade fem tennisrack med sig när han hittades på ett hotellrum. Gemensamt för nästan alla fall är att upplösningen sällan blir lika spektakulär som den lovat.
  • Dopingavslöjandena inom friidrotten duggar tätt. Nyligen avslöjades åtta turkiska atleter som fuskare, den här gången har några riktigt feta firrar fastnat på kroken. Nyheten att sprinters fifflar kommer väl knappast som en chock för någon. Vi har sett många exempel på det redan tidigare,  nu kan vi lägga Tyson Gay och Asafa Powell till den listan. Vi är nog många som frågar oss när det verkligt stora namnet på de korta distanserna också hamnar där...
  • Med det ber jag att få önska fortsatt skön sommar. Vi hörs! 

Inga kommentarer :