6 februari 2014

Kärlek börjar med kast!

"Hjälm på, grabbar - tjejerna verkar stenheta!"
Vetenskapsmän som under två år studerat en grupp Kapucinapor (Capuchin monkeys)  i Serra de Capivara i Brasilien har upptäckt att aphonorna gärna flirtar med hannarna genom att kasta sten på dem. Det har sedan tidigare varit känt att apor kan använda stenar som verktyg när de knäcker nötter, gräver i marken eller utforskar sprickor i berg och trästammar, men nu kan man lägga till att de även kan utnyttja stenar som flirtkulor.

Aphonor brukar uppmärksamma påtänkta partners genom svullna genitalier, doftutsöndringar, minspel eller med visslingar, men kapuchintjejerna i den här stammen kastar sten på drömkillen istället. Så vitt man vet är de ensamma om det uppförandet, och eftersom honorna är trogna sin grupp och det är de unga aphannarna som söker sig till andra stammar så är det tveksamma om det här modet kommer att spridas till andra sociala nätverk bland Kapucinaporna.

Vad som blir nästa innegrej bland pilska kapucintjejer är oklart. Grabbarna kanske skulle uppskatta att bli bjudna på en kopp cappuccino i all stillhet?

Inga kommentarer :