14 september 2008

En färdighoppad och en hopplös (?)

Foto: E. Pichler
Även om idrottsintresset inte är så översvallande stort bland läsarna här så tror jag ändå att de flesta har hört talas om Stefan Holm. Förutom att han varit en av våra bättre friidrottare genom tiderna har han ju gjort sig känd även utanför idrottsarenorna genom sin medverkan i På Spåret och genom sin blogg.
Där har Stefan bevisat att idrottsmän visst kan ha ett register som omfattar mer än det egna idrottandet.

När Stefan Holm igår satte punkt för den egna karriären gjorde han det på ett mycket värdigt och personligt sätt. I en tid när vi nästan dagligen kan läsa om egotrippade fotbolls- och ishockeystjärnor som bråkar på krogar och kör rattfulla så valde Stefan att avsluta med ett restaurangbesök efter tävlingarna med pappa (han hade väl videokameran med sig?) och kompisarna. En stor blodig biff och pommes frites, vanlijglass med chokladsås och några glas vin till maten, mer blev det inte enligt Aftonbladet, som kostade på sig att ironisera (?) över sitt schablonmässiga rubriksättande genom att skriva "Holms 'vilda' fest i natt", med "vilda" inom citattecken.

I bakgrunden på bilden ovan (med 470 på nummerlappen) står en kille som är förvillande lik Zlatan Ibrahimovic, en annan av våra stora idrottsmän (det är förstås inte han på bilden). Givetvis mäste även Stefan Holm som utövare av en individuell idrott vara en smula egocentrisk, men upp till Zlatans nivå lär han aldrig nå. Zlatan är en gudabenådad spelare i sina bästa stunder, men hans divafasoner blir ibland riktigt påfrestande. Som i VM-kvalet mot Ungern, då han slog ut med armarna och himlade med ögonen över lagkamraternas felpass, trots att han själv gjorde minst lika många fel utan att medspelarna för den sakens skull gjorde liknande demonstrativa gester. Jag tror inte att lagledningen skulle acceptera att någon annan förstörde sammanhållningen på samma sätt, det skulle vara förödande för lagmoralen med en massa teatraliska semaforer springande omkring på planen! Alltså gör man ett avsteg från de principer som kännetecknar svensk lagidrott på toppnivå - lagkänslan, och låter Zlatan hållas, "Zlatan är Zlatan". När en av våra största och samtidigt mest anspråkslösa fotbollsprofiler, Ralf Edström, hade fräckheten att kritisera Ibras inställning så svarade Zlatan som det anstår honom med ett uttalande i Anita Ekberg-klass: "Edströms nivå är att jobba i min trädgård, det är allt han kan". Att förbundsbasen genast ryckte ut för att försvara sin guldtupp var tämligen väntat, men Ralf gjorde ett snyggt motlägg.

Kanske skulle man kunna hoppas att Zlatan som tack för allt svassande för honom i gengäld kunde bjuda på en helgjuten insats i landslaget och åter visa att han inte bara kan snacka ? Det var ett tag sedan Ibra var magisk i blågult (även om insatsen mot Albanien var skaplig)! Dags att bevisa vem "Who´s da Man" snart...

2 kommentarer :

Carl-Johan sa...

Han som liknar Zlatan är Kyriakos Ioannou från Cypern, sitt lands förste VM-medaljör någonsin. Ioannou tog silver i Osaka 2007 (där bilden är tagen). Han slog där personbästa med 235 så han är inte så dålig!

Ptr sa...

Tack för den identifieringen! Nej, 2.35 räcker ju en bra bit, inte minst med tanke på att Kilmannen rev ut sig på samma höjd då.