21 september 2008

Ättlingen från älven"Jag är människa, intet mänskligt är mig främmande", är ett bevingat ord som tillskrivs en viss Terentius (c:a 195-159 f. Kr.) I vad mån kryptozoologi kan kategoriseras som något mänskligt låter jag vara osagt, men kan professorerna syssla med sådant som är kul så kan väl även vi pseudovetenskapare göra det?
För några veckor sedan nåddes vi av nyheten att självaste Storsjöodjuret kan ha fångats på film. När jag såg TV-filmen här ovan kom jag att tänka på en notis i Sundsvalls-Tidning i juni 1888 som jag råkat få ögonen på en gång. Har nu återfunnit klippet från Bergeforsen vid Indalsälven, en sjöled som ju tar sig genom Storsjön. Så här står det i klippet: "Från Indal skrifves till oss den 18 dennes: Härmed får meddela, att två unge män härifrån orten, som för omkring en vecka sedan förde en timmerflotte utför älfven, ofvanför Bergeforsen varsnade ett djur, till utseende och rörelser liknande en orm och af betydlig längd och tjocklek, som kom simmande mot dem, samt gjorde en lof om deras flotte och gick sedan före dem utför forsen. Flottförarne, som berättat händelsen, äro fullt trovärdige personer och sedan flera år absolut nyktre, så att man icke behöfver befara, att den är beroende af några dille-fantasier hos dem. Det ligger för öfrigt icke någon osannolikhet i händelsen, då man ju vet, att dylika varelser blifvit iakttagna af Åtskilliga andra personer; själfva Lissen såg ju för några år sedan en dylik i Siljan".
Vad jag kan se saknas den här observationen bland övriga fynd på odjurets hemsida, men visst ser väl beskrivningen på sjöormen ut att stämma väl överens med filmen?

Fotnot: det ursprungliga inslaget från YouTube har utgått och ersatts med ett annat, samtidigt som länkarna setts över (140114). 

4 kommentarer :

Anonym sa...

Hej,
Dagen efter min dotter kom hem från 2 övernattningar i Borgvattnets spökprästgård, läste jag detta i tidningen. Synd att hon missade storsjöodjuret för Storsjön ligger i närheten.
Man det hände märkliga ting i den gamla prästgården :)
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

Synd att dottern inte fick vara med och spana, men sjöodjuret verkar vara seglivat, så det kan ju bli fler chanser! Borgvattnet med sin berömda gungstol har man förstås hört talas om -låter intressant att aktiviteterna verkar fortsätta där...

Hälsn.

Ptr

Anonym sa...

Den gungstolen köptes av Povel Ramel, men är tillbaka igen.
När vi tittade på alla korten i datorn efter hon kom hem, så fanns där en hel del "orber", om man tror på det :)
Dottern fick testa med 2 pinnar som man höll och frågade saker och de gav väldiga utslag. Lite mysko. Ungefär som Anden i glaset.
Kör man 90 mil x 2, så är det tur att det blir några upplevelser.
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

Ja, "orber" har jag råkat ut för också, fast i mitt fall var det nog dammpartiklar som for runt.

De konstigaste pinnar jag vet är de som man skall peta i sig kinamat med. Man kanske skulle försöka att prata med dem? ;-)

Instämmer i det där med upplevelserna. Hade nog varit trist att komma hem utsövd från ett spökhus!

Ha en bra vecka!

Ptr