24 oktober 2008

Ett upp men inget i minne

Sol ute, sol inne,
sol i hjärta, sol i sinne
om det regnar, töm ditt minne!

Forskare vid Georgia School of Medicine tror sig ha funnit ett sätt att blockera minnesintryck som hjärnan försöker plocka fram. Ännu är man bara på försöksstadiet, men om man lyckas utveckla metoden att användas på människor kan det t.ex. användas att blockera traumatiska minnen hos krigs- och brottsoffer, lindra fobier och liknande.

Risken är väl som vanligt att det förmodligen även kan användas i negativa syften. När någon idag säger "glöm vad du har sett!", kanske man i framtiden även i praktiken kan blockera minnet för någon som är obekväm.

Sedan kan man ju även tänka sig lättsammare användningsområden! Den som på kemisk väg tömt hjärnan under en blöt lördagkväll och långsamt känner hur minnet börjar rada upp alla pinsamma detaljer fram på söndag förmiddag måhända en dag bara behöver trycka "ctr alt delete" för att få lite sinnesro?

För egen del är jag i den åldern att jag inte längre behöver hjälp att glömma, utan att minnas. Den dagen man inte längre minns adressen till Google lär man inte heller längra hitta genvägarna till att utveckla ett superminne. Det vill jag ändå inte ha - tänk bara att minnas alla klavertramp! Var är avstängningsknappen?

2 kommentarer :

Anonym sa...

Har dom upptäckt det nu?
Det gjordes redan på 60-talet i form av elchocker på oroliga patienter.
För att de skulle glömma det som besvärade dem.
Jag glömmer aldrig deras skrik när de skulle till elchocksavdelningen.
Jobbade på S:t Jörgens sjukhus på kansliet då.

Säkert känsligt att gå in och ändra i hjärnan - man vet aldrig vad som kan hända.
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

Ja, det är säkert riskabla vägar man är inne på, och det är bara att hoppas att de som inte vill medverka som försöksobjekt slipper!