10 oktober 2008

Vargavinter

Den 18 oktober 1888 skrev en bekymrad lokalkorrespondent till Aftonbladet: "I norra delen av Norrland är tillståndet redan nu riktigt betänkligt. Vi har nu i tre veckors tid haft fullständig vinter med rik nederbörd av snö, väldiga stormar och ett par gånger har det varit 13 grader kallt. Som jag förut nämnt blev det mycket svår missväxt här i år, varför många ser den långa och så tidigt började vintern an med bekymmer, ja med förtvivlan." Korrespondenten berättar vidare att lokalbefolkningen bakar nödbröd på islandsmossa och agnar, med den lakoniska kommentaren att "detta bröd inte är av den allra sämsta sorten". Med brevet bifogas ett stycke av brödet, som får betyget att "det påminner inte mycket av människoföda och smaken är mycket kärv". Kanske är det i skenet av detta man skall se det faktum att innevånarna i Storsjö kapell enligt Sundsvalls Tidning samma år faktiskt önskade sig en varginvasion mot "skadedjuren", som då var renarna. Något säger mig att den gästfriheten mot vargen inte gäller idag...3 kommentarer :

smulan sa...

Hmm.. ett något "besvärligt" läge att kommentera..

I vårt område har vi gott om renar numera. Både tillfälligt och "året om". Det är på både gott och ont. Möjligtvis mest ont pga att renarna förstör nyplanteringar av skog, och att samerna inte vill förstå skogsägarnas villkor.

Vargen har vi ännu inte i vårt område. Bara någon enstaka har varit synlig de senaste åren. Men de finns i närheten dvs i Jämtland. Det är bara en tidsfråga innan den kommer även på våra skogar.

Vargen är på flera sätt farligare än björn mot andra djur, så vargen är inte heller önskvärd hos oss i någon större population.

Alla vilda djur bör hållas inom en rimlig population. För allas bästa.

PS. Var ligger Storsjö kapellförsamling tro....?

Ptr sa...

Hej Smulan!

Ja, rovdjursfrågan är ju känslig lite varstans idag! Tyckte i alla fall att det var roligt med att det fanns de som "ropade på vargen" på den tiden då vi nu tror att alla ville utrota den.

Inhämtade från Anbytareforum att Storsjö kapellförsamling bildades 1751 ur Hede socken i Härjedalen. (Idag verkar Hede, Vemdalen och Storsjö bilda en gemensam kyrklig samfällighet.)

Hälsningar
Peter

smulan sa...

Ja, Peter, jag såg också det roliga i notisen :) Jag tror inte att man skulle kunna hitta notisen i en tidning idag! :)

Jag tänkte kolla på Storsjö kapellförsamling i AF, men du hann före! Tack! Jag trodde det låg i Jämtland...