24 juni 2009

Det känns inte bra i hjärtat


Därute höll tornseglarna sina akrobatiska uppvisningar mot sommarhimlen, och de trinda humlorna tultade runt i sommerfuglelavendeln så det stod härliga till, men ändå var det ingen riktigt lycklig dag igår. Två flickors öden uppehöll mina tankar en stor del av dagen, och till slut kände jag att jag måste bara skriva av mig för att befria sinnet lite.

Neda Agha-Solthan sägs ha varit en ung, välutbildad kvinna som älskade musik. Men det är inte i den rollen vi sett henne.

Kanske flög tornseglare över hustaken i Teheran den kvällen, men deras skrin överröstades troligen då av slagrop och upprörda röster som hördes i kvarteren kring Amir Abad. Det var den 20 juni, klockan var runt 18.30. Som vanligt hade oroligheterna dessa dagar lett till långa bilköer. Neda, som var på väg till demonstrationerna i sällskap med sin musiklärare Hanid Pamahi, hade gått ur bilen och stod på trottoaren. Skottet som avlossades från ett tak i närheten borrade sig med dödlig precision in i hennes bröst. Ögonvittnen är säkra på att det inte var en slumpkula, den var avsedd för Neda. Så skedde det som inom bara något dygn skulle kablas ut över världen. Liggande på rygg på trottoaren dog Neda, medan någon fångade hennes dödskamp på video. Blodet rann ur hennes mun och näsa, och ögonen slocknade långsamt, medan hennes musiklärare förtvivlat försökte trösta sin döende elev. Inom kort skulle många av oss bli medvetna om att det helt nyligen levde en ung, begåvad och vacker kvinna vid namn Neda Agha-Solthan i Teheran. Hon ligger begravd i Behesht-e-Zahra.

Flickan, som vi inte känner vid namn, är sju år. Hon har bott med sin mamma och två syskon i ett "välmående" bostadsområde i Stockholm. En tidigare fostermamma tillkallade polis efter att ha upptäckt barnens situation. Aftonbladet skriver: "Barnen var nakna, sånär som på tvååringens nerhasade blöja som var full med bajs. Alla tre var smutsiga, toviga och hade huvudlöss.Deras kroppar bar spår av grovt våld: blåmärken, sår och ärr. Syskonen berättade att de inte hade ätit eller fått gå ut på väldigt länge. Inifrån sovrummet hördes hög musik. Där satt mamman på sin säng och pratade i telefon. Hon märkte inte att polisen varit i lägenheten i 20 minuter.– Vi får inte gå in till mamma, sa den äldsta flickan."

Längre ner ur samma artikel : "Sedan började syskonen berätta om övergreppen. Pojken visade ett knivsår under hakan och berättade att hans mamma hotat att skära halsen av honom. Enligt barnens berättelser, som bekräftas av deras skador, har mamman också rispat dem med spikar och skrapat deras fotsulor med krossat glas.
– Hon slår mig och storasyster hela tiden, men inte flickan. Vi får aldrig mat och jag kan inte komma ihåg senast vi åt, berättade den femårige pojken.
– Det känns inte bra i hjärtat. Hon är inte så snäll vår mamma, hon gillar inte oss. Hon hatar oss, sa den äldsta flickan."
Nu är flickorna tillbaka hos fosterföräldrarna igen. Den tvååriga flickan kallar sin sjuåriga storasyster för "mamma".

Nej, det var ingen bra dag igår.

2 kommentarer :

Anonym sa...

Samtidigt var kvinnan en flitig bloggare och skrev ofta på sin hemsida om hur man skulle bemöta myndigheterna om de behandlade folk orättvist.Så var det med den rättvisan !!!.

Smurfen

Ptr sa...

Ja, man anar ju att skytten mycket väl visste vem Neda var!

På Wikipedia kan man läsa att "friends of Agha-Soltan described her as a relatively apolitical person, but that anger over the election results prompted her to join the protest".

Times on line skriver att hon"Ignored warnings by friends not to take part in pro-democracy protests, saying "Don't worry, it's just one bullet and it's over". Ett ödesmättat uttalande, om det stämmer...