28 juni 2009

Porthusek

Port Isaac (Wikipediabild)

Jag är förvisso ingen burkslav - det kanske blir några timmar i veckan framför apparaten på sin höjd, och knappt det så här års. Men ikväll satte jag mig framför TV:n för att se ett program som jag alltid försöker att se, Time Team. Jag har nog nämnt det programmet tidigare, det heter Tidsresenärerna på svenska, och är en dokumentärserie om en grupp arkeologer som har tre dagar på sig att göra en utgrävning av något intressant område. Programmet har en väldigt lättsam ton, utan att det blir slarvigt.

Hur som helst idag råkade jag bli sittande kvar i TV-fåtöljen, och hamnade i en "ny" engelsk läkarserie som heter Doc Martin. Serien påminner en del om såväl Dr Finlay och Skärgårdsdoktorn, men är lite roligare än dessa. Dr Martin har brutit upp från en framgångsrik karriär som kirurg för att bli allmänläkare i en liten landsortsstad, där han sina rötter. Staden heter Portwen i serien, men när jag kollade på nätet visade den sig heta Port Isaac, eller Porthusek på Cornish, och ligger alltså i Cornwall (eller hur, Lillan?). Det ser ut som en mysig plats, och det skall bli kul att följa Dr Martins äventyr i "Portwen", och den som har kanal 9 har härmed tipsats!

7 kommentarer :

Stellan sa...

Kul att se att fler uppskattar time team. Skall kolla in Doc Martin, tack för tipset!

Ptr sa...

Vad roligt att du hittat Time Team också! Skulle vara spännande om det funnits en svensk motsvarighet, precis som med "Antikrundan", "Vem tror du att du är" och andra engelska program.

Ha det bra i sommarvärmen!

Anonym sa...

Hej Peter! Ja, Port Isaac ligger på Cornwalls norra kust. En mycket populär fiskeby med både turister och film-makare. Jag har sett de flesta avsnitten av Doc Martin, som först visades här 2004. Programmet är jättepopulärt världen runt. Martin Clune, som spelar huvudrollen är en 'gammal pro' och har varit med i många andra tv-program (även dokumentär) och filmer. Han är en av mina favoritskådespelare.

När den första serien av Doc Martin visades ( tror det gjorts 4)var jag och många andra som bor i Cornwall inte särskilt förtjust i programmet. Som vanligt hade man fördummat den 'lokala befolkningen' och det är inte alltid lätt att skratta åt sig själv, så att säga. Men man lär sig och numera klagar ingen.:)

Lillan

Ptr sa...

Hej Lillan!

Trevligt med lite "inside information"! Låter som om man kan se fram emot flera säsonger av Doc Martin då?

Förstår lite grann det där med lokalbefolkningens misstänksamhet. Den lite töntigt omtänksamme rörmokaren, sopgubbarna med flera var lite karikatyrer, men sådana finns ju överallt! Sedan var det ett uttryck "Goin´Bodmin", vilket tydligen betyder "vara knäpp" eller liknande. Såg på kartan att det faktiskt finns en grannort som heter Bodmin. Om uttrycket är ett påhitt eller om man faktiskt säger så i Port Isaac har jag inte kollat upp. Men grannortsrivalitet hör ju också till!

Ser att det är 30 grader i Wimbledon just nu, precis som här. Förmodar att ni har det varmt och gott också då?

Hälsn.

Peter

Anonym sa...

" Going Bodmin " anspelar på St. Lawrence mentalsjukhus i Bodmin, som tidigare hette Cornwall County Asylum. Det stängdes rätt nyligen.

Bodmin är en mycket gammal historisk stad med nästan 13,000 invånare.

Här får du en intressant länk

http://en.wikpedia.org/wiki/Bodmin

Lillan

Ptr sa...

Ah, spännade, den länken skall jag kolla! Känner igen det där med anspelningen på mentalsjukhus från Sverige. I Värmland insinuerade man att någon var från "Kristinehamn" och i Göteborgstrakten var det "S:t Jörgen". (Kan bjuda tillbaka med en intressant länk här!

Ptr sa...

En uppdatering om Doc Martin: hela första avsnittet finns faktiskt utlagt på YouTube.

Viserligen utan svensk text, men det är säkert inga problem!