23 juni 2009

"Mama don't take my Kodachrome away"


"Kodachrome
They give us those nice bright colors
They give us the greens of summers
Makes you think all the world's a sunny day, oh yeah"
(Paul Simon)

Färgerna och sommarens grönska har vi kvar, men med Kodachrome är det sämre beställt; efter en 74-årig historia som tidvis varit en framgångssaga har filmen till sist gjort sitt, meddelar Kodak i ett pressmeddelande. Att "Video killed the Radio Star", det vet vi ju, och att Kodachromes baneman förstås var digitalkameran är minst lika sant.

Kodachrome gick en långsamt tynande död till mötes, och enligt nyhetsbyrån AP svarade filmmärket på slutet för endast en procent av Kodaks totala filmproduktion. Nu återstår endast ett laboratorium i USA som kan framkalla de sista rullarna av filmen. I Sverige är framkallningslabben nedlagda sedan länge, men när filmens sista bastion i Europa föll 2006 och all framkallning förlades till USA så höll Kodak ännu skenet uppe. "Kodak motiverar flytten med att de säkerställer verksamheten ekonomiskt och kvalitetsmässigt genom att koncentrera framkallningen och därmed få upp volymen. Flytten är en del i planen att strukturera den traditionella kemiska tekniken så att verksamheten är lönsam i framtiden", sade Kodak då.

Ja, kära nån, hur länge sedan kan det vara sedan jag knäppte min sista rulle Kodachrome - sju, åtta år sedan kanske? Och min gamla Praktica ligger obrukad i en låda sedan lika länge. Det var ursprungligen en östtysk kamera, så jag trodde nog att märket försvann i ruinerna efter muren. Ser dock nu att Praktica faktiskt finns kvar än i denna dag, och även om de till stor del också gått över till digitalt så säljer de fortfarande även anloga kameror.

Och när nu den gamla rullfilmen långsamt bleknar bort och ersätts av digitalt kontrollerbara kameror så blir den gamla sanningen att "The camera never lies, but photographers do" bara sannare - men det är ju en helt annan historia...


Stängd slutare (Egen bild)

Inga kommentarer :