20 juli 2009

Låt den rätte Lars Kepler komma in!

Deckarsverige har begåvats med en ny författargåta av Balderssonsk kaliber. Det är pseudonymen Lars Kepler som i dagarna har kommit ut med sin första bok, "Hypnotisören", som verkar få ett gott mottagande.

Spekulationerna är förstås redan i full gång om vem som döljer sig bakom pseudonymen, bland annat har Henning Mankell utpekats, men han har redan slagit ifrån sig de ryktena med både armar och ben. En än märkligare "kandidat" hittar vi i ingen mindre än Stieg Larsson, som visserligen är avliden, vilket inte hindrat att han förts fram som ett möjligt namn bakom pseudonymen. Om inte annat så vittnar det om att Larsson nu kan sällas till de odödliga, i sällskap med Jackson, Presley m.fl...

Eftersom ingen blogg med självaktning bör undvika att föra fram en egen kandidat så sällar jag mig härmed till skaran! Länge var mitt huvudspår Anna-Lena Brundin, men efter att ha följt de senaste mejlintervjuerna så börjar jag nu (den 26 juli) allt mer luta åt att den hemlighetsfulle författaren är Pär Nuder. Det som fått mig att byta fot är bl.a. det "Kepler" säger om sin politiska bakgrund och om hur länge han varit författare. Ändelsen -er verkar ju också lättfunnen i sammanhanget!

Att Pär Nuder skulle välja att skriva under pseudonym skulle kunna ha som självklart skäl att hans namn kan innebära ett visst köpmotstånd, inte minst från personer av annan politisk åskådning.

OK, då är jokern spelad, och därmed är det bara att hoppas att det inte dröjer lika länge som i fallet Bo Baldersson att konstatera vem som passar!


Fotnot: Om någon nygooglat sig hit eller är återbesökare så har min nya teori gjort att jag stuvat om rubriken en aning, vilket härmed meddelas för att undvika förvirring.

12 kommentarer :

Anonym sa...

Nej. Tänker inte läsa. Ingenting jag läst om boken väcker min nyfikenhet. Varför har den här genren blivit så populär? Varifrån kommer denna mentala blodtörst?
Frågor. Inget svar.

Ptr sa...

Frågan är intressant, men jag har väl inget bra svar. Kanske är det samma "mentala blodtörst" som nu smittat av sig i dataspelen?

Sedan tycker jag nog att spännvidden i deckargenren är rätt stor, från Agatha till Ajvide - själv läser jag gärna något av Peter Robinson. Om det blir någon läsning av Kepler återstår att se - det finns mer angelägna läsäventyr i högen "måste läsas".

Fast det hindrar ju inte att man kan delta i spekulerandet om vem som döljer sig bakom pseudonymen ändå!

Anonym sa...

Jag har sträckläst och tycker att Kepler har skrivit den mest spännande kriminalroman som jag har läst. Jag avskyr alla snåla och småsnåla kommentarer - från folk som inte ens har läst boken men är otroligt avundsjuka ändå. Hypnotisören är är bara hur säker och spännande som helst!

Janne

Ptr sa...

Tack för det Janne, det låter ju hoppfullt, och blir det som planerat en serie på åtta böcker har man ju lite tid på sig att komma i kapp!

Själv har jag Stieg Larssons böcker i bokhyllan sedan länge utan att lyckas komma igång med dem, så de får nog företräde...

Peter

Stellan sa...

Hej!

Intressant teori om Anna-Lena Brundin. Min idé om Lars Kepler är Jan Berglin. Varför då? Ta först pseudonymen, Lars Kepler. Den latinska formen av Lars är Laurentius. Kepler syftar troligen på Johannes Kepler. Vilken känd svensk heter Laurentius Johannes? Jo Albert Laurentius Johannes Engström. Alltså bör vi söka personer som har anknytning till Albert Engström, samt har erfarenheter av böcker, som nämnts i intervjuer med LK. 2006 tilldelades Jan Berglin Albert Engström priset, han har dessutom gett ut ett antal böcker. Hypnotisören har också beskrivits (har inte läst den) som filmisk, skillnaden mellan att göra serier och storyboards är ju inte så stor, vilket kan förklara detta. En sak till, bifiguren i Hypnotisören heter Erika Maria Bark. Jans frun heter Maria, alltså initialerna MB återfinns här.

Hälsningar,
Stellan

Ptr sa...

Hej Stellan!

Din hypotes låter väl så logisk som den jag hade, så - varför inte? Det verkar som om "Lars Kepler" inte verkar speciellt angelägen att hålla sig i det fördolda särskilt länge, så vi kanske inte behöver sväva i okunnighet så länge till...

Ha det bra!

Peter

Ptr sa...

Som synes av inlägget har jag bytt huvudspår - väderkornet säger nu Pär Nuder...

Anonym sa...

Är det ingen som har tänkt att det kan vara Liza Marklund, som nästan gått under jorden efter debatten om boken Gömdas sanningshalt? Hennes simpla språk i dessa böcker skulle kunna gå igen i hypnotisören. Det är ju knappt någon som köper hennes böcker längre så något nytt måste hon ju hitta på. Anknytning till Norrbotten har hon ju också vilket Kepler säger sig ha.Liza har aldrig varit någon litterärt bildad författare rent språkligt och det är ju inte Kepler heller.Eller så är det Åsa Larsson som valt att förenkla sitt skrivande och bli mer kommersiell. Eller varför inte Unni Drougge som så bittert fick hela sin författarkarriär ödelagd av en f d älskare som numer försörjer sig som agent åt Piratförlaget. Kanske hämnas hon genom att håva in storkovan? Vem vet.

Ptr sa...

Ja, frågetecknen hopar sig ju, och Liza Marklund har väl trots allt lanserats på sina håll som en av många kandidater. Fast själv håller jag nog fast vid Nuder, trots allt...

Ptr sa...

Paret Ahndoril har tagit på sig skulden i Aftonbladet, och jag skall villigt erkänna min okunskap om dem (namnet låter som något jag har i medicinskåpet). Linderborg på kultursidan skriver om deras respektive "viktiga författarskap", vilket inte precis ökar min läslust. Sorry, men det hade varit roligare med Pär Nuder...

Anonym sa...

Paret Ahndoril????? Man häpnar! För det första har de skrivit en banal bok utan några som helst språkliga kvaliteter. För det andra kommer deras övriga böcker knappast att gynnas av detta avslöjande.Jag har läst Regissören, boken om Ingmar Bergman där ingenting är autenmtiskt utan bara påhittat. Usel.Men å andra sidan har ju dessa författare nu sin ekonomi tryggad även om deras författarskap helt går i stöpet.

Ptr sa...

Antar att Keplerhybrisen minskat en aning... Återstår att se om resten av den föraviserade serien kommer att stå på egna ben.