6 juli 2009

Om en stad i närheten

Gystav e änna tvehågsen: vad väljer man i charken till gôtt mos?
(Egna bilder)

Visste ni att det var Göteborgs grundare Gustav II Adolf som myntade det i staden så populära uttrycket "gott mos"? Det var vid Wittstock som konungen ropade "Gott mit uns", men han tänkte inte på att det fanns en göteborgare i hären, och när denne kom hem så påstod han att Gystav hade ropat "gôtt mos" hela tiden. Och sedan den dagen används uttrycket av göteborgare som tyckt de gjort något bra. Som ett mål på Heden till exempel.

Apropå Göteborg så rasar det en yrvaken debatt huruvida staden skall heta Göteborg eller Gothenburg på engelska. "Göteborg är konstigt!", utropar språkprofessorn Lars-Gunnar Andersson i GP, och som mölndalsbo är det inte svårt att hålla med honom. Fast nu gällde det visst bara stadens namn...
Annars är väl saken egentligen redan klar? Staden heter Gothenburg, och ligger i Nebraska. Och nu händer det märkliga, att när jag kollar deras alldeles egna tidning gothenburgtimes.com så visar det sig att man i dagarna haft besök av Osborne, som tydligen blivit något vid Nebraska State University. Var Kal höll hus för dagen framgick dock inte - han hade kanske bara gått till McDonalds och förhört sig om de hade gôtt mos?

Inga kommentarer :