7 februari 2013

"Den som gör en resa har något att betala"

Västtrafik har orsakat lika delar munterhet och panik när de infört betalning med SMS som enda metod att komma in på toaletten i Lidköpings Resecentrum. Människor som inte äger mobiltelefon har setts irra omkring i stadens rabatter med ett frånvarande uttryck i ansiktet, andra har ringt nödnumret, medan de som haft ogiltig mobil med kontantkort fått ringa upplysningen och begära behovsprövning. Ett fåtal lyckades forcera dörren, några av dem hann in innan det var försent. 

Allt fler funktioner i samhället styrs ju med knappande på telefoner numera, och nedanstående dialog är därför högst möjlig. Scenen är - t.ex. - Lidköpings Resecentrum. Nödställd kund med benen i kors skickar SMS till den automatiska åtgärdsstrategen.

Fråga: När jag kommit in, skall jag slå en #sjua" om jag skall kissa?
Autosvar: Bussen går 12.17, var god sitt ner!
F: Skall jag alltså sitta och kissa?
A: Vill du beställa pizza, var god tryck två följd av fyrkant.
F: Du verkar trevlig, kan vi inte ses någon gång?
A: Vill du ha trekant, tryck fyrkant.
F: Nej, jag vill inte ha #6, jag vill ju kissa!
A: Sitt ner på perrongens vänstra sida, riv av blanketten mot den tandade fyrkanten. Slå en #sjua.
Glöm ej att fälla ner kanten på pizzakartongen! Är papperet slut, tryck på ringen och invänta nästa tåg.
Trevlig resa!

Kom förresten att tänka på en gammal god historia som egentligen skall framföras på dialekt för att komma till sin rätt. En man på besök i Skövde fick behov av att uppsöka en toalett, så han frågade förste bäste ortsbo var urinoaren var belägen. Gubben kliade sig i huvudet och tittade på besökaren med tvivel i blicken innan han svarade "Å de sulle alltså vara här i Skövde?"

2 kommentarer :

Västanvind sa...

Hej Peter,
Ja Västtrafik är väl experter på att skapa användarfientliga betalsystem.

Jag har alltid gillat Lidköping, men de äldre utan Iphone får väl sätta sig bakom en buske i Trädgårdsföreningen eller gå in på något konditori :)
De som infört detta kan ju inte leva i verkligheten.
Reser man på Autobahn och uppsöker en toalett så betalar man med mynt och får dessutom en kupong med gratis kaffe. En viss skillnad.
Ha en bra helg
Eivor (som inte ens kan skicka SMS

Ptr sa...

Hej Eivor!

Ja, den tekniska utvecklingen skenar ifrån de gamla (även om jag vet många äldre som inte har några problem att ta till sig tekniska nymodigheter). En del riktigt gamla var redan pensionärer när man blev fråntagna möjligheten att betala på postkontor, sedan har allt fler bankkontor stängt kassaservicen, och nu börjar kontanthanteringen försvinna till förmån för SMS-betalning. Man behöver inte vara åldring för att känna sig akterseglad av alla elektroniska nymodigheter...

Och Västtrafik är verkligen bedrövliga med alla sina användarfientliga betalningssystem!

Ha en bra helg själv!
P.