30 april 2013

Tjo vad det var livat...

Stadens alltid lika kreativa parkförvaltning har i dagarna satt lite färg på vår rätt gråtrista stadskärna med den här färggranna skapelsen, kanske för att uppmärksamma att årets SM i fågelholk just har avhållits.

Om du missat det evenemanget så är du nog inte ensam, men det är en tävling som faktiskt gått av stapeln för femte gången, och finalen avhölls liksom tidigare år under utställningen Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan. Skolelever över hela landet har skickat in mer eller mindre realistiska fågelbostäder, de enkla kraven är att holkarna skall vara av trä och att dugliga att bo i. Vinnaren kom passande nog från Vildmarksgymnasiet, som ligger i Hylte.

Bakom evenemanget står Naturskyddsföreningen, och syftet är att uppmärksamma att även fåglarna lider bostadsbrist, i deras fall främst orsakad av skogsbruket. På sin hemsida uppmärksammar SNF hur vi alla kan hjälpa våra bevingade vänner med både mat och husrum. Vi som tycker att det är lite jobbigt att själva snickra en boholk kan hitta fågelholkar för några tior i någon affär eller på nätet.

Lite mer om vad som kan vara bra att tänka på som hyresvärd för fågelfamiljer kan man läsa om på naturmorgons hemsida. Och om nu någon tycker att det är väl sent att sätta upp fågelholken nu så gör det faktiskt inget om den förblir obebodd den första säsongen - fåglarna uppskattar om holken blivit lite tuktad av väder och vind innan de tar den i besittning. Det går förstås också bra att vänta med att sätta upp fågelholken till hösten, något som rekommenderas av experterna.   

Inga kommentarer :