2 maj 2013

Dag tog publiken med storm

En annan pålle: Maharajah med Örjan Kihlström i sulkyn

Att inte alla besökare på bloggen är travvänner vet jag sedan något tidigare inlägg. Och visst har sporten sina avigsidor, något som vi såg på Solvalla igår, då en häst föll död ner under ett lopp. Det är alltid lika uppskakande när sådana händelser inträffar, själv stängde jag av TV:n direkt det stod klart att hästen avlidit. Sedan återstår det att se vad som orsakade dödsfallet. Döden kan ju träffa oss alla mitt i steget, så även med vältränade atleter oavsett om de är fyr- eller tvåbenta. (Något som vi om inte annat påminns om genom dagens svarta rubriker om en elitidrottsman som plötsligt avlidit i sömnen.)

Om vi håller oss till hästarna så är den åttaårige nordsvenska travaren Dag Storm ett av de djur som normalt sett borde ha betat på de evigt gröna ängarna vid det här laget, med tanke på vad han råkade ut för i december i fjol. Dag Storm och två andra hästar rymde då från en gård i Dala-Järna och sprang upp på E16. För de två andra hästarna slutade äventyret lyckligt, men för Dag såg det värre ut;  han frontalkrockade med en bil som kom i 80 km/tim! Turligt nog undkom bilföraren kraschen med livet i behåll, men bilen blev bara skrot. När Dags ägare kom till platsen låg hennes häst på rygg på asfalten med benen i vädret. " Han bara låg där. Jag trodde att han hade dött, han hade skurit upp strupen, bogen och bakknäet. Det var blod överallt. Men han reste sig upp efter några minuter", berättar hon för trav365.se. Man tillkallade en veterinär, och hästen fördes till veterinärkliniken, där han lappades ihop. Luftstrupen fick man limma på plats, och såren krävde hundratalet stygn. Veterinären kunde inte begripa att Dag Storm inte stendött direkt vid smällen, men hästen är tydligen av segt virke!

Dag Storm verkar ha fått en minnesbeta av smällen, numera uppträder han betydligt mer förnuftigt enligt ägaren och tränaren Rebecca. Vägen tillbaka till livet var inte spikrak, bland annat tillstötte penicillinallergi. Genom kärleksfull omvårdnad återvann dock Dag Storm sina krafter, men skulle han fungera som tävlingsindivid igen? Efter ett halvårs konvalescens och uppträning var det upp till bevis på Fornaboda travbana utanför Lindesberg den 1 maj. Travsidan travnet.se berättar vad som sedan hände: "Och Dag Storm sprang som han aldrig gjort något annat! Med ett varv kvar av loppet hade han redan hämtat in fyrtio meters tillägg, övertog ledningen och fullständigt detroniserade sitt motstånd. Segern blev helt överlägsen och körande 23-åriga Rebecca Dahlén kastade pisken som om hon vunnit Elitloppet efter målgång. Och det var inte enbart för att det var hennes egen första seger som kusk. Dag Storm vann på 1.29,3 över 1680 meter och tjänade 15 000 kronor. Det var hästens andra seger i fjortonde starten." Dag Storm - nog är väl det en riktig sagohäst?

Inga kommentarer :