18 januari 2009

Tobleroneberget

Bergsbestigning har jag sedan barnsben känt en skräckblandad fascination inför, och när jag gick i folkskolan var Everestbesegrarna Edmund Hillary och sherpan Tenzing Norgay pojkhjältar fullt i klass med Indiana Jones.

Trots, eller kanske tack vare, att jag är så höjdrädd att jag knappt törs gå upp på en stol följer jag än idag klättringsäventyr på TV och nätet med stort intresse, även om folkvandringarna upp till topparna numera verkar ha blivit lite av sällskapsresor. Dock kräver bergen fortfarande sin tribut, och senast nu i helgen förolyckades fyra klättrare när de rasade en kilometer utför bergssidan på Aiguille du Midi nära Mont Blanc.

Det fantastiska berg som Gordon McMillen filmat här ovan är dock inte Mont Blanc utan Matterhorn, av många ansett som världens vackraste berg, med en höjd av 4478 m.ö.h. Visst är det väl underbara bilder när bergstoppen färgas i guld av den uppstigande solen, medan spegelbilden i sjön glöder som eld!

En annan sorts "avbild" av Matterhorn påstås chokladen Toblerone vara. Om nu Theodor Tobler verkligen hade bergstoppen som inspiration när han gjorde sin berömda choklad är väl inte helt bevisat, men åtminstone något decennium senare hade hans företag knutit an till Matterhorn i sin reklam. Berget finns f.ö. även i skala 1:100 på Disneyland i Anahem, Kalifornien, och var när det uppfördes 1959 den högsta "byggnaden" i Orange County.

Men Matterhorn är inte bara en idyll och sött "chokladberg". Sedan det först besegrades år 1865 av en grupp klättrare har berget krävt över femhundra dödsoffer bland dem som utmanat det, antalet offer ligger på runt tolv människor per år i genomsnitt. Många dör vid nerfärden, bland dessa tre av dem som först besegrade berget.

Tur att misstagen man gör på släta marken inte brukar bli så ödesdigra som de kan bli där uppe på berget, även om det förstås finns äventyr med lycklig utgång också - som i detta fall! Så nej, det är allt skönare att njuta på avstånd av anblicken av den solbelysta bergstoppen än dra på sig klättrarskorna och utmana Matterhorn...

4 kommentarer :

smulan sa...

Underbar filmsekvens!

Ptr sa...

Javisst är det! Man borde börja varje morgon med att titta på filmen för att bli påmind om livets under...

Tuwa sa...

Ja, det är verkligen andlöst vackert! På tal om offer som fallit bland dessa vackra men respektingivande berg såg jag för 2 veckor sedan dokumentären Stranded. Den handlar ju om rugbylaget som störtade i Anderna för drygt 30 år sedan. En skakande berättelse och fantastisk bedrift att överleva där uppe bland bergen.
PS. Tyckte om musiken... vet du vad det är för stycke?

Ptr sa...

Välkommen Tuwa!

Missade tyvärr Stranded, men jag har läst en bok för länge sedan om den olyckan.

Jag gillar också musiken, men tyvärr har fotografen inte lagt ut någon information om varifrån den är hämtad. Påminner en aning om Saties Gymnopedie.

Ha det bra!
Ptr