26 november 2011

Dörr = minneslucka?


Enligt en rapport från nyhetsbyrån Ritzau som danska BT återger har forskare från University of Notre Dame i USA kommit fram till att när man passerar genom en dörr så ökar risken för glömska.

De flesta av oss har väl gått från ett rum till ett annat och plötsligt glömt vad det var vi skulle göra egentligen. Hämta plånboken, öppna vädringsfönstret eller vattna blommorna? Oavsett ålder så är de där hjärnsläppen något vi känner till lite till mans.

Och det är där forskarna kommer in och räddar oss från misstanken att vi tagit ett steg närmare demensen! Man har nämligen konstaterat att bara det faktum att vi går genom dörren får oss att glömma vad vi tänkt göra innan vi klev över tröskeln. Trots att vi befinner oss i hemvand miljö måste nämligen hjärnan registrera den förändrade omgivningen sedan föregående rum, och då släpper den det uppdrag den hade.

Forskarna gav sina försökspersoner i uppgift att memorera sex saker som låg i en låda på ett bord. Halva gänget skulle berätta vad lådan innehöll medan de ännu befann sig i rummet, medan de andra först måste passera dörren in till grannrummet innan de fick svara. Resultatet blev att gänget som fått lämna rummet var markant sämre att dra sig till minnes vilka sex saker som lådan innehöll.

En dansk forskare som uttalar sig för nyhetsbyrån förklarar att även om det kan vara irriterande att hjärnan "raderar minnet" när den byter omgivning så är det i grund och botten nyttigt, eftersom våra hjärnor maximalt bara rymmer sju saker samtidigt.

Det kanske var tur att Snövit hade exakt sju dvärgar att hålla reda på då?

2 kommentarer :

Västanvind sa...

Hej Peter,
Ja, det stämmer att man ofta glömmer vad man skulle göra när man lämnar ett rum.
Men minnet och hjärnkapaciteten varierar nog från person till person. Så just 7 saker kanske är väl generellt.
Betr. Snövit så hade hon väl jägaren och häxan att hålla reda på också :)
Ha en fin Advent
Hälsn. Eivor

Ptr sa...

Hej Eivor!
Jo, nog har man upplevt att man förträngt vad man tänkt göra när man gått in i ett annat rum, och det är intressant att höra varför det kan vara så. Det där med just sju saker är säkert en generell siffra. Fast Snövit missade ju att ha koll på häxan, och jägaren kom väl in i bilden när hon hade hjärnan i "stand by-läge"? ;-) Hoppas att du haft en bra första advent också, blåsten till trots!