3 mars 2012

Cackling in the henhouse

 • I DN idag berättar en språkdoktorand på Stockholms universitet hemligheten bakom en välbesökt blogg. Så här skriver hon: "Om jag skulle ge samma tips till Carl Bildt som Kissie skulle det vara: skriv om sådant som intresserar dig själv, inte om något du tror intresserar andra. De som söker sig till bloggar är ute efter att lära känna personen bakom bloggen." Så var så god, här är vad som intresserar mig idag!
 • Apropå goda råd så har vi i vår kommun en enhet som i all välmening "kommunicerar ut" språkråd till sina tjänstemän. Det senaste började sålunda: "Kommuniktaion på mottagarens villor är ledstjärnan för stadens information och kommunikation." Stark början där, med två fel redan i första meningen! Kan tänka mig att kommunikatörerna i kommunen snart får sällskap av korrekturläsare...
 • Och angående språk så har det nya personliga pronomenet "hen" orsakat en livlig debatt. Aftonbladets kolumnist Natalia Kazmierska skriver i tidningen idag: "Själv tycker jag att det lilla ordet är otroligt uppfriskande. När jag bläddrar i gratistidningen Nöjesguidens senaste nummer, där ”hen” används konsekvent i alla texter, känner jag … eufori. En sprittande, fnittrig känsla av att allt är möjligt." Kazmierska har dessutom sin egen (queer)teori om ordets uppkomst: "Att det plötsligt ploppar upp nu kan ha att göra med ett nyvaknat intresse för transsexuellas rättigheter: i både Nepal och Australien har ett tredje kön, X, nyligen införts bredvid man och kvinna i passen."
 • Personligen tror jag att om begreppet "hen", som ju betyder "höna"på engelska, hade myntats av sexualkonservativa krafter som en etikett på det tredje könet så hade ordet för länge sedan varit bespottat och fördömt av Kazmierska m.fl.
 • När vi ändå är inne på språkområdet så läser jag i GP idag följande: "En personbil som körde i upp mot 200 kilometer i timman på E6 stoppades med hjälp av spikmatta." Märkligt det där hur bilisterna ständigt passiviseras av journalisterna; det var väl ändå föraren som körde så fort, inte bilen? Bilarna kör inte, och de krockar inte heller, det är förarna som krockar! Eller?
 • Nu garagerar vi språkpolisen för idag!
 • SvT försöker febrilt hålla mellogrytan kokande. Färska rubriker på deras hemsida: "Andra chansen minut för minut." "Så öppnar Sarah Dawn Finer Andra chansen." "All info du behöver om Andra chansen." Som H C skrev: "En lille fjer kan nok blive til fem høns!"
 • Ser att amatörerna i Vasaloppet blir sämre och sämre, enligt SvD. Fortsätter det så här kan man väl börja valla för start snart? Fast sanningen är kanske att glappet mellan de bästa och de sämsta även beror på att de bästa blivit så mycket bättre...
 • Att prins Carl Philip körde skatevasan igår uppväger nog inte riktigt att Northug uteblir från den "riktiga Vasan". Trots allt -vad är väl en glidarprins mot en skidkung?
 • Å andra sidan är det spännande att Danmarks kronprins plus den engelska kungahussläktingen Pippa i morgon ställer upp i Vasaloppet. Trevligt med kungligheter i loppet, och från i vasaloppssammanhang exotiska länder dessutom!
 • Detta har bl.a. inneburit att AP kostar på loppet några rader, och de skriver till och med ut namnet i fonetisk skrift ("VAH-sah-lowpet"). Låter som om Hipp-Hipp-gänget varit inblandat?
 • Medan vi i vårt land njuter av det tidigare vårvädret har mars månad börjat med intensiva tornadoutbrott i amerikanska Hurricane Alley, och stormjägarna har fullt upp att göra. Experter fruktar nu att 2012 kan bli ännu ett svårt tornadoår, liksom 2011 var. Då dödades 550 personer i tornadostormarna, vilket var den högsta siffran på nästan hundra år. Detta trots att det nu finns förbättrade prognosmöjligheter och säkrare stormskydd.
 • Tyvärr finns det nog ett korn av sanning i det gamla lakoniska talessättet, att "alla klagar på vädret, men ingen gör något åt det"...
 • Så till sist ett litet P.S, dagens positiva nyhet måste ju vara räddningen av den lille kille som satt fast i en klippskreva i Kjugekull. När räddningsledaren beskrev gossen som "liten och rädd" kändes det otroligt sorgligt, desto roligare att kommentaren sedan förbyttes till att han (liksom sina föräldrar) varit "otroligt duktig", och att allt gick bra! Att de hängivna räddarna fällde en glädjetår visar väl hur prekärt läget i själva verket varit, och även vi som följde kampen på avstånd fick nog lite till mans något vått i ögonvrån när allt löste sig lyckligt till sist.

2 kommentarer :

don Gerardo de Suecia sa...

Tack för några kuliga reflexioner!

Ptr sa...

Hej själv!
Alltid trevligt med kommentarer, speciellt positiva sådana! Det motiverar till att skriva lite till...