16 mars 2012

Grodperspektiv


LCD Soundsystem:
"New York, I Love You But You're Bringing Me Down". (Mer musik finns här.)
 • Man har ju levt med föreställningen att de djur som återstår att upptäcka i regel håller till i någon avlägsen regnskog i Sumatra eller i en bambubuske i Vietnam. Fast biologen Jeremy A. Feinberg har upptäckt en leopardgroda som föredrar att bo "right through the very heart of it"- i Midtown Manhattan med omnejd!
 • Mr Feinberg kom grodan på spåret när han gjorde en exkursion i Staten Island 2009 och hörde en leopardgroda som bara kväkte en gång, i stället för att dubbelkväka som den sydliga leopardgrodan. Nu har man fastslagit att det rör sig om en egen art, men man har dock inte hunnit döpa den ännu. Att "Feinberg" kommer att ingå i dess latinska namn är nog rätt troligt...
 • När jag skulle dra mig till minnes andra ovanliga djur i storstäder kom jag att tänka på Stig Grybes fågelskådare, som såg en flock vita örnar. Han såg dem efter en Waxholmsbåt...
 • Men om vi håller oss till kväkarna så är väl de största grodorna i Stockholm de mallgrodor som vill att budskapet ”Stockholm – the Capital of Scandinavia" "ska förmedlas i ord eller som symbol och ska finnas med i all stadens övergripande kommunikation”. Låter som en tanke knäckt bland de finniga ynglingar som häckar på huvudstadens hockeyläktare och som kallar alla från landet utanför tullarna för "bönder"...
 • Oppositionen i Stockholm invänder att skjortan börjar kännas trång när tjänstemännen allt oftare tvingas "kommunicera ut" en borgerlig skönmålning av Stockholm. Om detta säger finansborgarrådet Sten Nordin (M): "”Vi stänger inte dörren för medborgarnas yttrandefrihet. Privat får de självklart tycka vad de vill”. Kanske skall man tillägga: "Än så länge"?
 • Nu är det inte bara vi "bönder" som har reagerat, så har även representanter från övriga skandinaviska länder gjort. " Det är typiskt svenskt storhetsvansinne", säger en norsk författare, och knådar in alla svenskar i den surdegen. Norrmannen förordar istället länken Oslo-Göteborg (eller "Sveriges framsida" som de Go´a gubbarna helt berättigat säger) -Köpenhamn som en skandinavisk pulsåder.
 • Det intressanta är att Skandinavien inte är ett välkänt begrepp utanför de länder som ingår i detta begrepp. Förre generalkonsuln i New York Olle Westberg skriver att "Sweden" är betydligt mer känt i USA och Kina än vad "Scandinavia" är.
 • Det betyder väl då att om idésprutorna i Stockholms stadshus istället hade nöjt sig med "Stockholm - the Capital of Sweden" så hade man dels talat sanning, dels hade omvärlden förstått vad man talar om, och dessutom hade man inte retat upp de nordiska (!) grannar som man bland annat driver Scandinavia House i New York tillsammans med.
 • Kanske hade det även varit en fördel om stockholmarna talat svenska till oss, sina landsmän, för även inrikes gäller denna engelskspråkiga slogan. Fast det är nog så att vårt gemensamma språk börjar bli skrotfärdigt. En bra indikator på detta är TV-tablån för kvällen.
 • En snabb koll säger att SvT1 i kväll visar "The Missing", "White Chics" och "Game of Throns", SvT2 har premiär för den nya serien "The Shadow Line" följd av "The Wire".Går vi till TV3 så finner vi en orgie i engelska titlar: "Parenthood", Top model" "Project Runway", "Adam live", "Quantum of Solace", "Rise of the machines", "How I met your mother", "Daylight", "Summer G" och "The Bill Engvall show". TV4 visar "Biggest loser Sverige" (sic!), "The Voice Sverige" (lika "Sic!"), "Modern family", "Castle" och "Boomerang". På TV5 kan vi avnjuta "America´s funniest home videos", "Homeshopping", "Grey´s anatomy", "Rules of engagement", "The middle", "Wipeout Vinter" (!), "Criminal minds"och "Murdoch mysteries". Det finns massor av kanaler kvar att redovisa, men det får räcka med de här utdragen.
 • Som en ropande röst i öknen i form av Aftonbladets Peter Kadhammar skrev för ett tag sedan: " Om det fortsätter kommer vi snart att snubbla fram i ett språkligt träsk där vi inte behärskar något uttrycksmedel. Vi blir ett folk av halvanalfabeter som hankar sig fram på ömsom svenska fraser, ömsom engelska, och när språket blir grovhugget blir mänskliga relationer det också."
 • Hörde ni det uppe i "the Capital of Scandinavia"?

Inga kommentarer :