11 april 2012

Fåglar i förbiflykten


Sometimes the blues is just a passing bird, why can’t that always be?", sjunger Kristian Mattsson från Leksand (eller "The Tallest Man on Earth" som hans artistnamn är). Kom att tänka på den textraden när jag såg att den kommande helgen går den nionde upplagan av den årliga "Birding and Blues"-festivalen av stapeln i Pacific Ocean, Oregon. Att det är ett bra koncept visar om inte annat att många av programpunkterna är fulltecknade på förhand. Evenemanget bjuder på exkursioner och föredrag på dagen följt av skön musik på kvällen. Inga stora stjärnor på scenen förvisso, men hemmagänget Sandy Saunders Band går säkert bra ihop med en Spring Reign Ale...

"Where rhythms of nature meet rhythms of the blues", lyder evenemangets slogan, och tänk, jag tycker att det är en lysande idé! Något för Varberg att nappa på kanske, med fågelturer och föredrag på Getterön och ute vid kusten på dagen och därefter lite lagom röj i Societén på kvällen?

Man kan konstatera är att fågelskådning är lite "inne" numera, sålunda är det den snabbast växande fritidsaktiviteten i USA efter trädgårdsskötsel, det finns idag finns nästan 52 miljoner fågelskådare over there. Och här hemma har det också hänt något - den gamla nördstämpeln på skådarna är på väg att blekna bort. Inte minst är det allt fler kvinnor som tar fågelboken under armen, hänger kikaren runt halsen och äntrar våra fågeltorn.

Dessutom har allt fler fågelskådande turister börjat hitta till vårt land. Vad sägs t.ex. om den höge bankchefen från Luxemburg som kom hit inte för att beundra Anders Borg, utan för att få möta - Tjädern? Nicolas Rasson och hans fru hade letat på många håll tidigare utan att lyckas få se en tjäder, men med hjälp av en erfaren reseledare fick de äntligen uppleva den svarta skogstoreadoren i en västmanländsk skogsglänta. M. Rasson, som ändå har kryssat otroliga 969 fågelarter hittills, förklarar för SvD: "Tjäder är den fågel som vi har ansträngt oss mest för att få se. Vi har sökt i Skottland, Frankrike, Rumänien, Bulgarien, nordvästra Sverige. Tjädern är mytisk, ovanlig, skygg och otroligt vacker. Först med Daniel Green fick vi till slut se den spela, i gryningen. Det var en dröm som gick i uppfyllelse."

Javisst - nog svänger det om fågelvärlden just nu - inte minst i Oregon!
 
Annat i kikaren: 
+ Årets första sädesärla på gården  i förrgår - ett efterlängtat vårtecken!- Att en av världens mest berömda fågeltecknare Roger Tory Peterson hade svenska rötter är något som jag tycker är rätt dåligt uppmärksammat i vårt land.

Inga kommentarer :