15 april 2012

Gustavs grabb på djupt vatten?


Vi är många som gillar den godmodigt buttre kriminologiprofessorn Leif GW Persson. Just nu läser jag f.ö. hans minnesanteckningar, "Gustavs grabb", med stor behållning. Men GW har en något påfrestande förmåga att ha synpunkter om "precis allt" som Polisen gör och inte gör. Kanske gör han det för att vara schysst mot media, kanske inbringar det en slant, eller kanske är han helt enkelt mikrofonkåt - det må vara hur det vill med den saken. Men när nu den frivilliga organisationen Missing People hittat vad som väl antagligen är den försvunna Marinas kropp i Svartedalen hugger GW direkt. Tyvärr blandar han in det först rapporterade fyndet av benrester och kläder i sjön Härsvattnet.

Aftonbladet skriver: "Fyndplatserna, i skogen ­nära hennes hem och i en intilliggande sjö, har tidigare pekats ut som intressanta av kriminologiprofessorn Leif GW Persson.
– Jag har varit ganska ­säker på att hon ligger i vatten, det sa jag redan i ett­­ ­tidigt stadium. Ofta söker sig gärningsmän till ställen de är förtrogna med sedan ­tidigare, säger han." (Låter inte slutsatsen "hon ligger i vatten" lite Saida?)
Samtidigt kan man läsa i GP: "Damkläder och skelettbitar som hittades i sjön var också intressanta i ett första skede. Polisen spärrade av på två ställen vid sjön, men efter teknikernas undersökning verkar det finnas naturliga förklaringar.
– Vi bedömer att det rör sig om djurben och kläderna tror vi kommer från badplatsen, säger (poliskommissarie) Haraldsson".

Dessvärre ställde en biträdande vakthavande vid Polisen i västra Götaland till det när han under lördagskvällen påstod om sjöfynden att "nu har man tittat närmare på det (fyndet) och kan säga att det sannolikt är kvarlevorna efter en människa." Detta dementerades alltså senare.

Just nu tyder det mesta på att kroppen istället dumpats invirad i en madrass vid en vändplats en mil från Marinas bostad. Och när kriminologiprofessorn tycker att "det är rent åt helvete" att Polisen körs över av en ideell organisation i eftersöket har han förstås helt rätt. Men vad hade vi att vänta oss, efter att Polisen missat att Marinas sängbotten var full av blod, och att det fanns ett skotthål i väggen bakom sängen? Först fem månader efter dådet upptäcktes detta av de nya hyresgästerna i villan. Nog är det "rent åt helvete" - det också...

Inga kommentarer :