6 april 2012

När luften går ur ballongen


Visst är det väl skönt när knoppar brister och går över i eftertankens kranka blekhet? Få saker gläder oss som när någon får äta upp gamla tvärsäkra påståenden, och det bästa av allt - nästa gång kan det vara du eller jag som råkar ut för det och får bita oss i tungan... Här är några klassiker:

"Datorer behöver i framtiden inte väga mer än 1.5 ton."  ~ Popular Mechanics 1949

 ”En man eller en kvinna som inte klarar av att gå tio miles (cirka 16 kilometer) i ett sträck kommer att betraktas som en vekling.” ~ Framtidsspådom av John Elfreth Watkins år 1900. (Han hade dock rätt i mycket!)

"Jag menar självklart inte att Internet är en övergående fluga. Effekterna av den långsiktiga IT-politik som regeringen nu för - med gott stöd av IT-kommissionen - tar dessutom snart död på denna lilla envisa fluga, det är jag övertygad om." ~ Ines Uusman i Internetworld, 1997

" 640 kB borde vara tillräckligt för vem som helst". ~Bill Gates

I dagens tidningar har vi några andra som kanske har anledning att ångra vad de sagt. Henrik heter en kille som nyligen twittrade söderortspolisen och tipsade om en sträcka i Mälarhöjden där det ofta körs för fort. Polisen tog Henrik på orden, och ställde sig på plats redan påföljande morgon. Det visade sig dock att man endast tog en bilist som körde för fort, och det bar sig inte bättre än att det var Henrik själv! Till Henriks heder så skriver han själv att det var "pinsamt, dumt och en bra läxa"...

Politiker hör ju till en kategori människor som är tvärsäkra på att de har rätt i alla lägen. I januari tackade Juholt (minns ni honom?) för sig och försvann ut genom bakdörren. Han hann knappt stänga dörren bakom sig innan Göran Hägglund utbrast "Socialdemokraternas särställning i svensk politik är över", och Annie Lööf fyllde på med att det visade på "vidden och djupet av krisen i S". Idag, 10 veckor senare, skriver Expressen att "S nu är större än M" i ena spalten och att "C och KD riskerar att åka ur riksdagen" i nästa.
Nu är det visserligen långt till nästa val och allt kan fortfarande hända, men förmodligen har Hägglund och Lööf tillräckligt med sina egna groggyvinglande partier ett tag framåt för att hinna räkna ut andra.

Inga kommentarer :