16 juli 2012

Nätet runt

Åh, regniga natt!

När man nu ändå har semester och beslutat att tillbringa den på hemmaplan blir det plötsligt tid över, till exempel för att kolla vad som händer i omvärlden. Eftersom Landet runt har sommaruppehåll blir det till att kolla bakom rubrikerna på egen hand, och här är något av vad jag knappat fram. 

Kan inte påstå att jag blev så där överdrivet överraskad när jag läste att vädret inte tycks anpassa sig till kartan. DN konstaterar nämligen att vädersajterna bara lyckas spå rätt varannan gång, vilket ändå är bättre än vad jag upplever det. Den här sommaren kan knappast ha varit särskilt svårt att prognostisera, det har ju bara varit att välja mellan "regn" och "ännu mera regn". Man kan hålla sig för skratt! Eller ja, vissa kan ju inte det...

Expressen gjorde stor sak av prinsessan Estelle sagt sina första ord i helgen. Vet inte vad hon sa, kanske "Sveriges förhållande till främmande makt är åt helvete". Eller också sa hon bara "ma-ma".

Så här års är det gott om våld ute i samhället. Ett bra tips kan vara att inte ta upp ämnet "knott". Det råkade en ung Karlstadsbo göra, så här rapporterar VF om den vådeliga händelsen: "Den 17-årige jordgubbsförsäljaren diskuterade hur man bäst tar död på knott med sin kollega. Då ilsknade en 36-årig man till, han rusade fram till 17-åringen och knuffade honom i bröstet. Händelsen inträffade utanför Ica Spara på Ramgatan vid halv tretiden i lördags." Don´t mention the Midges" alltså - det kan vara sommarens godaste råd!

Bevakningsföretaget G4S var kontrakterat att ställa upp med 13700 säkerhetsvakter till OS i London. Man lyckades dock bara skaffa fram 4000, så nu har arrangörerna och staten tvingats kalla in 3500 militärer ytterligare för att klara säkerheten, och för bevakningsföretaget väntar skadestånd på upp emot 50 miljoner pund. Att personal från företaget blev filmade när de sov i stället för att vakta under Wimbledontennisen lugnar knappast arrangörerna. Allt verkar som hämtat ur satirserien Uppdrag OS, en sorgligt förbisedd godbit på SvT.

 Så har Gothia Cup dragit igång, ett arrangemang som inte lämnar boende i Göteborg med omnejd likgiltiga.
Jag bor själv i ett kvarter nära en inkvarteringsskola sedan så många år att jag upplevt föräldragenerationen till årets deltagare på sin tid gå runt och ropa hejaramsor till sin egen klubb, precis som deras barn gjorde igår kväll. Det känns "änna gôtt" att åtminstone vissa seder står sig genom åren...

Apropå det, glöm inte att  bakom nästan varje framgångsrik atlet står en stark morsa. Här är en fin hyllning till dem alla.

Inga kommentarer :