15 juli 2012

Om rikedom och annat elände

Dags för varningslapp?


En amerikanskas plötsliga frånfälle i London orsakar helsidor i svensk boulevardpress eftersom hon råkade vara gift med en exilsvensk miljardär - mer behövs inte för att vi skall bli "Hans Kristian" och "Eva" med dem. Återigen får gampressen tillfälle att veva den gamla dängan "svenska miljardärerfamiljernas tragedier", ett skillingtryck att köpas för en plusavgift. Varje gång sådana här skriverier kommer upp verkar det som om journalistkåren just vaknat upp från övertygelsen att sjukdom och för tidig död inte kan drabba det rika och vackra folket. Cancer i Kortedala är en hanterbar realitet, men en tragedi om den inträffar i Beverly Hills.

Likadant är det med artiklarna som handlar om människor som drabbats av ond, snabb rikedom genom spel och lotterier. Tidningarna formligen frossar i rubriker om människor som förbannade den dag de drabbades av plötslig rikedom. "Jag önskar att jag aldrig vunnit", upphäver de i en gemensam suck.

"Vann 25 miljoner, nu är hon utfattig", " förstörde lottovinsten deras liv", "Han trodde han hamnat i himmelriket. I stället bar pengarna rakt ner i helvetet" o.s.v.- rubrikerna berättar om allt elände som drabbat dessa stackars oförberedda vinnare.

Den sensmoral tidningarna försöker förmedla till oss är väl det som står i  i Bibeln som tröst för all världens avundsjuka: " "Frukta inte när en man blir rik, när hans hus växer till i härlighet. Av allt detta får han ingenting med sig vid sin död, hans härlighet följer honom ej dit ner."  

Nej, vi kan ingenting ta med oss dit vi går. Inte en snort, inte en lottokupong. Inte ens en liten miljard.

Inga kommentarer :