24 juni 2008

Långsökt

Preikestolen. Fri bild från Wikipedia
Det här blir långsökt, vänta bara! Läste nämligen på norska dagbladet.no att en ledare i beachvolleybollens World Event vill arrangera nästa års VM-final på den cirka 25x25 stora klippspetsen Prekestolen (predikstolen), belägen 604 meter ovanför Lysefjordens vatten i Norge. Snacka om långt till "beachen"!

Den vitsiga rubriken i tidningen är "fritt for å ikke hente bollen", d.v.s. på svenska "pax för att inte hämta bollen!". Det är då det långsökta börjar, för då kom jag in på ordet "pax"! Jag vet inte hur det var för er, men när jag var barn så sa vi alltid "pax för det" o.s.v. när vi ville ha "första tjing" (som det väl heter idag?) på något. Men nu läser jag att "pax" för vissa innebar "time out" om jag tolkar det rätt, d.v.s. ett avbrott i leken, och väl i så fall liktydigt med latinets "pax", som ju betyder "fred"? Det rubbade mina cirklar en aning, och jag tar gärna emot synpunkter på hur ni ser på paxets etymologi.

Förresten, om ni tyckte att detta var en långsökt koppling till beachvolleyn, vänta då bara när man skall börja leta efter bollarna under klippan - där kan man verkligen tala om "långsökt"! Man skulle ju, som någon föreslog, kunna hyra in frihoppare som bollkallar, men ännu bättra vore väl i så fall bungyhoppare, även om det skulle bli många gummisnoddar att knyta ihop. Bollen skulle i alla fall komma tillbaka snabbare!

För övrigt tror jag nog inte det blir något av med spelandet på Prekestolen, men idén skapar säkert värdefull publicitet. Som här...

(P.S. Jag hade kanske fel beträffande spelandet på Prekestolen! Idag, den 11 maj 2009, lutar det åt att det verkligen blir en match på hög nivå, när amerikanska OS-vinnarna i beachvolleyboll Roger/Dalhausser drabbar samman med Bjørn Maaseide och Iver Horrem på Prekestolen vid månadsskiftet juni-juli i år. Om arrangören World Event får som de vill så skall sanden först fraktas fram med en båt som ankrar upp under Prekestolen. Sedan kommer en helikopter att forsla upp sanden till toppen, vilket innebär c:a 100 helikopterturer för att få upp de 75 ton sand det rör sig om. Hoppas bara att sanden inte blåser bort innan det blir matchdags...)

7 kommentarer :

Anonym sa...

Hej,
Det är rena mardrömmen att bara titta på det berget.
Jag fick svindel idag, högt uppe vid en utsiktsplats vid Råda kyrka.
Man såg hela bygden.
Kyrkan var 1100-tal med målningar och madonnabilder - väldigt fin.
Hälsn. Eivor - i husvagnen - i stormen :)

Ptr sa...

Hej!

Ja, jag skulle inte våga mig närmare Predikstolen än femhundra meter!

Råda kyrka - är det den på Kinnekulle? Den hör till de som jag har kvar att besöka, men den verkar fin..

Hälsn.

Peter

http://www.wadbring.com/historia/undersidor/rada.htm

Anonym sa...

Hej igen,
Här ösregnar och det fanns som tur var trådlöst på campingen, så man kan skriva.
Det är den kyrkan- tack för länken. Men inte på Kinnekulle utan längre västerut. När jag tittade på de gamla gravstenarna, så kom en äldre dam och berättade historier om några gamla fröknar Örnblad i en större familjegrav.
Det var intressant. (skriver jag inte här :) )
Kyrkan är väl värd ett besök.
Hälsn. Eivor

Anonym sa...

PS
Örndahl skall det vara.
Vi sa också "pax för den", när det var något vi tingade att vi ville ha.
DS
Eivor

Ptr sa...

Ja nog blåser det alltid, men det har i alla fall varit regnuppehåll idag, inte så illa. Ha det så bra på Västgötaresan!

Hälsn.

Peter

Anonym sa...

Oj oj oj där skulle jag aldrig våga stå (eller sitta), inte ens om någon gav mig en massa pengar. Fast så rädd har jag inte alltid varit. I tidiga tonåren gick jag upp till toppen av Suljätten i Jämtland, som också är lite platt, och ålade mig fram på magen till en kant fÖr att se hur långt det var till marken. Mina fÖräldrar hÖll på att svimma av skräck. :)

Lillan

Ptr sa...

Min höjdskräck har också förvärrats genom åren. Jag var uppe på en högt belägen balkong på en TV-antenn några gånger för en del år sedan, och jag kände som ett sug att kasta mig ut, utan att dödslängtan kunde vara någon förklaring.

Såg en reklambild från Norge förut, där en tjej sitter och dinglar med benen över kanten till ett högt stup, och jag fick myror i benen av att se det.

Nej, svindelgränsen går på stolsdynehöjd ungefär numera, tror jag...