12 juni 2008

Till havs! (Offshore?)

"Båklandets vackra Maja, var du min hjärtans kär?
Grannare vimplar svaja snart vid ditt bruna skär.
Vågen för bort ditt spår på strand,
vågen bär annan tång i land."Sjöfartsverket ställer in sig i ledet av myndigheter som vill dödförklara vårt språk, och under innevarande år lyfter man bort svenskan från alla sjökort, även om man i nåder låter de svenska ortnamnen leva kvar ytterligare en tid. Att "La" för lerbotten ersättes av ""Cy" för Clay, och att "Naturreservat" byts ut mot "Natur Reserve", är en sak, men när man också helt tar bort förkortningarna för kummel och båk innebär det kanske att dessa gamla fina ord är dömda att falla i glömska (liksom kobbe, grynna och skär?). Shame on you, Swedish Maritime Administration!

2 kommentarer :

Anonym sa...

Jamen, det är ju idiotiskt! Var skall detta sluta? Kommer svenska språket att finnas kvar om hundra år? Sverige är redan ett litet land (fast inte till ytan givetvis) så därfÖr skall man inte gÖra det ännu mindre genom att ta till sig ett annat lands språk till denna grad.

Per-Åke Lindbloms brev var bra skrivet. Jag hoppas att han inte blir ensam om att protestera.

Trevlig helg

Lillan

Ptr sa...

Instämmer förstås, Lillan! Som en språkman konstaterat: "Språk kan användas för flera ändamål – för att klargöra saker för människor eller för att imponera på dem. Och det är inte alltid det går hand i hand."

Det sker något slags lustartad språklig identitetsutplåning hos svenska myndigheter och institutioner, och svenskan har ju inte ens status som officiellt språk i vårt land. Eländigt!

Ha en fin helg själv!

Peter