20 september 2008

Inte så kul?



"Jag ringer upp Mats Danielsson. Han är professor i fysik på KTH i Stockholm. Berätta vad som är viktigt med det här Cern-projektet. -Varför man gör det här? För att det är kul!"

(Aftonbladets ledarbloggare 080412)

Dags att redovisa svaren på frågan om vad vi känner inför Cernexperimentet. Det kom hela sexton svar, vilket är rekord för den här sidan (varav tio stycken redan dag ett). Helt klart var det en polariseringsfråga: nio ser fram emot experimenten som kan ge oss svar om Big Bang, medan sex röstande känner obehag inför proven. Endast en person tyckte varken eller.

Vetenskapsmännen har inte riktigt haft turen med sig med LHC efter den lyckade starten den 10 september. För någon vecka sedan var det någon/några som hackade sig in i datorn, och så nu, bara någon dag innan experimenten skulle börja på allvar, inträffade ett allvarligare tillbud. Det var vid lunchtid igår som en felaktig elkoppling mellan två magneter troligen orsakade att det läckte ut "mycket helium" i den 27 km långa underjordiska tunneln, enligt vad som sägs i ett pressmeddelande. Det innebär att ett driftstopp på cirka två månader nu väntar. Vad som säkerhetsmässigt hade hänt om utsläppet skett under full drift och bemanning framgår inte av meddelandet.

Så sent som för en dryg vecka sedan uttryckte Vetenskapsrådets svenske representant i CERN:s styrelse sin belåtenhet över utvecklingen för det kostsamma projektet.
"Det är minst sagt imponerande att man har lyckats genomföra detta komplexa och dyra projekt med trots allt begränsade förseningar och ökade kostnader", sade han då. Nu är läget alltså redan förändrat på den punkten.

Fotnot: ingressanimation Sandra Egidio (YouTube).

8 kommentarer :

Anonym sa...

Detta talar väl starkt för att de som är oroliga har fog för det.

Redan nu har saker gått fel i detta säkra projekt som inte skulle kunna gå fel på något sätt ( som de hävdat).

Waterproof? Tycker ni?

Forskare är ibland tyvärr för dumma för världens bästa. I alla tider har människor hävdat att saker varit säkra som sedan visat sig vara väldigt dåliga: radium i armbandsur, mneurosedyn till gravida osv osv. Synd att man inte kan lära av andras misstag.

Ptr sa...

Det finns helt klart en del frågetecken i den här soppan! Som t.ex. den ekonomiska aspekten. Av vad den svenske styrelseledamoten uppger här ovan så finns det ju såväl en ekonomisk som en tidspress, och nu talas det om att projektet skall igång inom en vecka redan. Törs man lita på att det inte är ett förhastat beslut, och att man inte har råd och tid att undersöka anläggningen längre?

Ett annat frågetecken är informationen. Enligt telegraph.co.uk skedde inte olyckshändelsen efter tio dagars tester, utan redan ett par timmar efter den bejublade uppstarten. Om det stämmer så kan man fråga sig om vilka som har rätt att lägga locket på, och om det i fortsättningen går att lita på informationen från organisationen.

http://www.vg.no/teknologi/artikkel.php?artid=530465

http://www.telegraph.co.uk/earth/main.jhtml?xml=/earth/2008/09/19/scilhc219.xml

Leif Nixon sa...

Man ska kanske ha i åtanke att kollisioner av den typ som LHC kommer att generera sker varje dag året om i den övre atmosfären när kosmisk strålning träffar jorden. Energin i varje enskild kollision är mycket mindre än en handklappning.

ptr: Det är inte så att du blandar ihop incidenterna nu? Första dagen gick en transformator i kylsystemet sönder, vilket fördröjde testerna ett par timmar. Det var inget som CERN gjorde något större väsen av. Den här läckan är nånting helt annat.

Vad som hänt under "normal bemanning"? Tunneln är inte bemannad. Det är inte möjligt att vistas där under drift, eftersom den är nerkyld till kallare än -200 grader. Det är därför det här stoppet blir så långvarigt - tunneln måste värmas upp för att reparationerna ska kunna ske.

Ptr sa...

Leif!

1/ Jag kan bara hänvisa till de källor jag har (om jag nu har tolkat dem rätt). VG skriver: "Bare én dag etter at partikkelakseleratoren Large Hadron Collider (LHC) ble slått på med brask og bram 10. september, skapte en magnetfeil en voldsom overoppheting i den 17 kilometer lange tunnelen under jorda på grensen mellom Frankrike og Sveits, ifølge telegraph.co.uk". Är inte detta magnetfelet SvD nämner, eller har det inträffat två missöden under den här perioden?

A2/ Att inte själva tunneln är bemannad förstår t.o.m. jag, men på Chalmers hemsida kan man läsa om "The CERN Control Centre", ett börsliknande kontrollrum varifrån alla laboratoriets acceleratorer styrs. Förmodar att man vid en olycka kan tvinga utrymma det. Har man då ett nödstopp att sätta in, eller flyttas övervakningen någon annanstans?

Men istället för pedagogiska svar från vetenskapsmännen utsätts vi för professorer som bemöter oss på bollibompanivå med uttalanden som "varför? För att det är kul!". Det tycker åtminstone inte jag är särskilt förtroendeingivande.

Leif Nixon sa...

Det låter som om VG:s journalist är lite förvirrad. Clas Svahn på DN har bättre koll. Det är två separata incidenter, som sagt.

Kontrollrummet ligger ovan jord, och är inte exponerat för eventuella incidenter i tunneln. Om man skulle behöva utrymma kontrollrummet? Tja, man slår väl helt enkelt av acceleratorn. Det går på bråkdelen av en sekund - partikelströmmen stannar på tre varv. Det är ju liksom inte en kärnreaktor vi talar om...

Uttalandet från professorn i fråga ska väl ses i en kontext av vetenskaplig entusiasm. LHC byggs för att öka vår kunskap om hur universum fungerar. Historien visar att det sällan är en dålig affär att skaffa sig mer kunskap.

Ptr sa...

OK, det blir till att gräva vidare! ;-)

Kan väl instämma i din slutkläm om att "historien visar att det sällan är en dålig affär att skaffa sig mer kunskap". Det jag är lite förbluffad över är att det tycks finnas sådana differentierade åsikter i det här fallet om vad det är man söker. Det vimlar av uttalanden av typen "Vi vet att vi kommer att upptäcka något och att det kommer till användning, men vi vet inte till vad" (professor Anna Lipniacka, UiB). Tycker att det inte så lite påminner om Alice och Cheshirekatten...

http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080905/OAKTUELT/718958363

http://susning.nu/Bok/Alice_i_Underlandet

Leif Nixon sa...

Det är ett pedagogiskt problem, det där. När folk frågar "Men vad är det bra för?", så vill de inte ha svaret "Vi kommer att kunna studera ett kvark-gluon-plasma på ett sätt vi aldrig tidigare kunnat göra.", utan de vill höra att LHC kommer att ge hela mänskligheten flygande bilar nästa år. Eller åtminstone nånting gripbart konkret.

Men det här är grundforskning, och definitionen på grundforskning är att man inte vet vad det kommer att få för praktiska tillämpningar.

När Niels Bohr satt och grunnade över kvantmekanikens grunder hade han inte kunnat föreställa sig att det såsmåningom skulle leda till uppfinnandet av transistorn, och i förlängningen hela den moderna elektronikindustrin.

Jag tycker att det ska bli väldigt spännande att se vad kunskapen som LHC genererar kommer att kunna användas till.

Ptr sa...

Jovisst är det ett pedagogiskt problem! Men jag tror inte att folk kräver några djupsinniga svar, bara lugnande sådana. Så här stod det i Expressen i samband med uppstarten: " Leif Lönnblad, professor i fysik, är skeptisk.Tror inte att jorden kommer att gå under på grund av det kritiserade experimentet". "Tror inte" låter ju inte så där övertygande, utan mera åt "shit happens"-hållet.

Apropå professor Lönnblad så var det en intressant chat med honom i Sydsvenskan när Cern startade. Här är en fråga och svar från den:
lolo: "hej! vad skulle hända om nåt gick fel? och när är det hela slut, alltså när får ni resultatet?"
Leif Lönnblad: "Mycket kan gå snett. Det värsta som han hända är om någon magnet går sönder så att strålen av misstag går direkt in i någon av detektorerna. Den kraften är då så stor att mycket kan förstöras. Men om allt går väl kommer vi nog att få se intressanta resultat inom ett år eller två. Men experimenten kommer att fortsätta flera år framöver".

"Mycket kan gå snett": för inte det tankarna till Roy och Roger som kvantmekaniker?