16 januari 2012

I surreypumans spår

(Den inklippta månen är lånad från nasa.gov.)

Det finns en lång tradition av iakttagelser av vilda stora kattdjur i England. En tidig observation gjordes i det tidiga 1770-talet vid Farnham (felaktigt daterad till 1825 i vissa källor), då den senare högt ansedde bonden och politiske skribenten William Cobbett, under en utflykt till ruinerna av Waverly Abbey i sina unga år såg "en stor grå katt, i storlek som en mellanstor spaniel". Sedan dess har det med jämna mellanrum florerat rapporter om mystiska stora kattdjur i England och Skottland, och det märkliga är att man faktiskt lyckats fånga in eller avliva förrymda alternativt frisläppta individer av lodjur och puma bl.a.

Vad gäller Cobbetts fynd så är det intressant eftersom det gjordes i Surrey, som senare kommit att bli förknippat med den ryktbara surreypuman. Den dök upp i spalterna första gången under andra världskriget, och därefter har rapporterna om stora kattdjur fortsatt att strömma in från detta område.

I dagarna har det återigen skrivits en hel del om dessa spöklikt uppdykande djur, den här gången från trakterna kring Woodchester i sydvästra England. Där har vad som sägs vara ett stort kattdjur rivit och dödat fullvuxna hjortar, och nu försöker man med hjälp av DNA-prover fastställa rovdjurets identitet. Att det spekuleras vilt på pubarna i trakten i väntan på provresultatet kan man ta för givet, och i dagsläget går nog tipsen mest mot att det kan vara en panter. Detta bland annat efter en bra ögonvittnesrapport från en kvinna som sett katten när hon rastade sin hund.

I väntan på besked om vad det var för djur kan man ju alltid orientera sig om andra märkliga uppenbarelser i det engelska djurriket, som sibiriska jordekorrar och skorpioner, eller fördjupa sig ytterligare i någon av alla hemsidor som ägnats åt de brittiska öarnas gåtfulla stora katter.

Inga kommentarer :