7 januari 2012

OS-myntets baksida

Efter Sportens årskrönika på trettondagsafton startade en ny brittisk serie i 6 delar som på svenska heter Uppdrag OS. Den som hade förväntat sig en av alla dessa tråkiga rapporter inför-OS slapp det, för det visade sig vara en komediserie om OS i London 2012. När man väl kommit över chocken att se Earlen of Grantham (Hugh Bonneville) från Downton Abbey på hopfällbar cykel i Londontrafiken visade sig programmet vara en riktigt underhållande satir. I första avsnittet hade den olympiska logistikkommittén bland annat stort bryderi över om en hiskelig klocka räknade ner till OS-starten eller om den räknade tillbaka, och den koleriske konstnären såg ingen anledning att bringa klarhet i frågan.

Nu visar det sig att verklighetens arrangörer råkat ut för en liknande malör. Samma dag som serien började visas i Sverige skriver The Guardian att det av de 29 officiella olympiska mynten som skulle illustrera fotbollen leder till förvirring om offsideregeln. Myntet, som präglats i 500.000 ex. visar enligt Mal Davies, medlem i fotbollsdomarnas organisation, hur offsideregeln fungerade före 1995, inte idag. Då vinkades det alltid när en spelare befann sig i offsideposition, medan man idag, för att få mer kontinuitet i spelet, avvaktar för att se om spelaren blir inblandad i spelsekvensen.

"Allmänheten kommer att tro att det här är en välgenomtänkt produkt, men dessvärre är den totalt omodern", säger Davies. "Det här leder oss tillbaka till förra århundradet och skapar bara begreppsförvirring."

Royal Mint, som svarar för myntutgivningen försvarar sig med att man gjort det för att "skapa diskussion". Myntets designer, Neil Wolfson, säger att Davies misstolkat myntbilden, och att det förvisso är en offsidesituation, men att inget säger att domaren behöver blåsa för det. "Hoppas att Davies inte blåser av mig för olämpligt uppträdande nu", avslutar konstnären.Länk

Inga kommentarer :