31 mars 2013

Vet vi vad vi äter?

Jaha, då är en stor del av påskhelgen aväten, och ingen häst har passerat mitt matbord. Åtminstone inte enligt vad jag tror - i dessa dagar kan man ju inte vara helt säker! Läser om dokumentären "The Horsemeat Banquet" som sändes på BBC3 i onsdags, där det visade sig att i en "lamb curry" som köpts i en hämtbutik fanns inte en tillstymmelse till lamm. När programmakarna lämnade in rätten för DNA-analys fann laboratoriepersonalen kött, men man har inte kunnat fastställa vilken sorts. Man har kunnat utesluta lamm, nöt, kyckling, gris, get, häst och t.o.m. människa (!), men har lämnat möjligheten öppen att det kan röra sig om katt eller hund. En av analytikerna säger att det hela är skrämmande, eftersom det inte rör sig om något kött som man hittat i mat tidigare. Varifrån kommer det, var har djuret slaktats, har det skötts hygieniskt, och har det varit utsatt för bakterier? Frågorna hopar sig!

Inte heller de andra rätterna som man köpte gick fria från anmärkningar. I hamburgaren saknades egentlig köttfärs, den innehöll blod och djurhjärta, och i biffen med svart bönsås var det väldigt lite biff, däremot fanns där kycklingblod och kycklingrester. Jo, en rätt innehöll faktiskt det den skulle bestå av, nämligen lammkebaben, vilket överraskade provtagarna, eftersom just kebaben inte har det bästa rykte i deras kretsar.  

En lyxkrog i Stockholm är mer öppna, när de meddelar att man tänker preentera avsmakningsmeny med rätter gjorda på hästkött under försommaren, och med hästlasagne som förrätt. Ironiskt nog sammanfaller detta med den stora hästfesten Elitloppet sista helgen i maj. Annars har väl inte hästlasagne riktigt funnit sin plats på matrankingen - det var ju inte mer än någon vecka sedan som utgallrad lasagne delades ut till Stockholms fattiga. De 400 portionerna hade en strykande åtgång, och var utdelade på en kvart. Och efterfrågan på hästkött är stor även hos andra samhällsklasser. Hos en köttleverantör i Hästveda (!) var t.ex. allt hästkött slutsålt när pressen hälsade på i mars. En hästköttälskande kund säger att "om jag köper hästkött och det kommer fram efter en vecka att det inte är hästkött - då är det ett problem." (Han skall kanske vara glad att han inte bor i London?)

Tyvärr har det visat sig att hästar som tagits emot på slakterier tidigare bl.a. behandlats med fenylbutazon, trots att djur som tillförts detta inte får avlivas för att användas i livsmedelsproduktion. Så för min del får som tidigare meddelats hästköttsbiffen allt anstå, åtminstone till dess Jordbruksverket och Livsmedelsverket kan garantera att köttet är fritt från medicin.

Inga kommentarer :