4 juni 2013

Slukhålet


Mitt under dagens promenad bredde ett slukhål oväntat ut sig framför mina fötter. Särskilt stort var det inte, men "en kan kaste in hatten", som Lars Ekborg skulle kunna ha sagt. Just slukhål är något som det är gott om just nu, jorden verkar ha blivit som en schweizerost. Om man har behov av att framstå som initierad så säger man förresten inte slukhål, man säger "instörtningsdoliner", fast det gör inte jag.

Rapporterna om stora slukhål duggar tätt, och såväl hus som bilar och, dess värre, människor uppges ha försvunnit ner i avgrunden när marken rämnat. Vad som orsakat hålen varierar. Berggrunden kan vara porös, oväder underminerar vägar där det finns kulvertar och rör under jord,  eller också har sättningar i marken uppstått av andra orsaker.

Att vakna och hitta ett tolv meter djupt hål under sängen är ingen drömtillvaro precis! I det fallet gick det lyckligt, men vi har ju även hört talas om mannen i Florida som rasade ner i underjorden liggande i sin säng för att sedan aldrig återfinnas. Man befarar att just i Florida kommer det att bli vanligare med slukhål på grund av av att mycket mark där vilar på porös kalkstenen.

Sannolikt har slukhålen ökat i takt med att allt fler länder har råd att bygga avloppssystem, kabeltrummor och garage under jord. Men slukhålen är långt ifrån någon ny företeelse! Den 15 juni 1914 bokstavligen rämnade marken under de mest exklusive delarna av Paris när ett våldsamt åskoväder drog in över staden. Människor till fots, i bilar och i bussar kastades ner i schakt i metron eller i hål orsakade av att vatten- och kloakledningar inte klarade det våldsamma trycket från störtregnet.   

 
Mitt ibland allt lidande och nöd som slukhålen orsakar sker dock även en del incidenter som får en att ana en viss humor från Moder Jord. Golfspelaren Mark i en ort i Illinois som heter Waterloo av alla namn befann sig på fairway på det fjortonde hålet på den lokala golfbanan när det utan förvarning uppstod ett nittonde hål. Plötsligt fann sig Mark vara under "marknivå", och hans medspelare fick tillkalla banarbetare, som ryckte ut med stege och rep. Kompisarna lyckades klättra ner och fästa ett rep runt Marks midja och baxa upp honom till den ambulans som tillkallats. Nu klarade han sig med en skadad axel, men i gengäld fick han ju en bra story...

Värt att nämna är också den kommentar som en lokal slukhålsexpert (!) svarade för. "Det är mycket underligt att ett det här lilla slukhålet kollapsade precis när någon stod ovanpå. Jag skulle säga att man har större chans att vinna på lotteri", sade han. Något säger mig att stackars Mark hade föredragit att vinna på lotteriet...

Inga kommentarer :