1 maj 2009

Å jiane mej, secket elände!"Nyheten tog fart i helgen och skräckrubrikerna spreds blixtsnabbt över världen. I detta spel finns förlorare och men också vinnare. Någon tjänar alltid på vår oro." ---"Det är därför lätt att enbart skjuta på medierna–budbärarna – för överdrifter och sensationer. Det största mediala problemet är istället aningslösheten och godtrogenheten mot de professionella larmarna." Inger Atterstam, SvD
090430( "Get your facts first, and then you can distort them as much as you please." Mark Twain )

"ANALYS.Pandemin står för dörren. Det betyder att vaccinproduktionen ska sätta i gång, nu genast. Det betyder också att alla omedelbart måste börja förbereda sig. Ingen vet om pandemin kommer att bli lindrig eller om den blir så svår som den nu verkar vara i Mexiko. Men det är ansvarslöst att chansa." Karin Bojs, DN 090429
("But I follow the worst." Qvidius)


"Allt som kan gå åt helvete kommer att göra det - vid värsta möjliga tidpunkt", heter det i Finagles lag om dynamiska negativismer. Och det är väl så det är just nu, åtminstone enligt media. Det gäller att hitta den värsta konsekvensen i alla skeenden! Det första bygdereportern med andan i halsen frågade förr när två bilar råkat törna emot varandra i korsningen Storgatan och Postgatan var om det fanns "någon krisgrupp sammankallad". Nu är första frågan: "vad är värsta möjliga scenariot?" Sedan bläddrar hemmaredaktionen tillfälligt bort "så skyddar du dig mot viruset", "så räddar du dina besparingar vid finansiell härdsmälta", "så överlever du jordbävningarna i Skåne" och fastnar för "så undviker du trafikdöden i skräckkorsningen", efter en olycka där skadorna inskränkt sig till repor i lacken. Det värsta scenariot är att en kärnavfallstransport kommer att krocka med en gasolbil i samma hörn nästa gång.

"Now, won't you please say "Hello" to the folks that I know

Tell 'em it won't be long" (Ross Parker/Hughie Charles)

Om det nu bara vore journalisterna som drabbats av svartsyn och hysteri vore det gott och väl. Men alla olyckskorpar, domedagsprofeter och Krösa-Major vars insändare hamnade i tidningsredaktionernas papperskorgar förut har nu släppts mer eller mindre fria i kommentatorsrutorna på tidningarnas nätupplagor. Plötsligt sitter det konspirationsteoretiker från Katthult (t.ex.) som med bergsäker röst förklarar att det är Obama som ligger bakom den mexikanska snuvan, och rättshaverister får bl.a. Leif G.W. Persson och Linda Skugge att i vämjelse controlenterdeleata sina bloggar.

Då jag googlade på "glädje" fick jag 2.970.000 träffar, medan sökningen på "sorg" gav 5.500.000 träffar, så nog skulle det behövas en glädjens väckelserörelse i vårt land, något att samlas kring som nation. Men vänta, det har vi ju - vinner Malena Ernman ESC i Moskva så garanterar jag att kvällspressen kommer att glömma undergångsrubrikerna i flera dagar! Å andra sidan vore en sådan utgång det värsta tänkbara scenariot för SvT.

Inga kommentarer :