27 juni 2011

Jobbannonser då och nu

Annons ur Sundsvalls Tidning 17 mars 1888.

Även om jag inte längre läser platsannonser med samma frenesi som jag gjorde för några år sedan händer det dock att jag ibland tar en koll på tidningssidornas lediga jobb, inte minst för att annonserna har en del att säga oss om den berömda "tidsandan". För några veckor sedan presenterades i "Språket" på P1 en avhandling om vilka egenskaper arbetsgivare har efterfrågat hos nya medarbetare under en 50-årsperiod (1955-2005). "Den egenskap som värderas högst i våra dagar är ’drivkraft’ och ’självständighet’, medan man på 50-talet efterlyste ’energi’, sade forskaren Karin Helgesson till Språket.

Sedan dess har sajten monster.se presenterat en lista över de egenskaper som arbetsgivarna efterfrågat mest i totalt 8400 annonser på sajten. De fem mest efterlysta egenskaperna 2011 är (med fjolårsplaceringen inom parantes):

1. Noggrann (19),
2. Strukturerad (1)
3. Självgående (2)
4. Flexibel (9)
5. Serviceminded (8)

"Noggrann" har som synes gjort ett kraftigt hopp sedan förra året, och andra rusare är "samarbetsvillig", ny på listan som nia, och "tävlingsorienterad", som tagit ett språng från plats tjugo upp till plats nummer tio. Ut från topp tio har "initiativrik", "utåtriktad", "positiv" och "säljinriktad" åkt. Känns lite som om den kreative (plats 14!) medarbetaren, eller glada skiten om man så vill, fått stryka på foten för den trägne arbetshästen! Gamla hederliga "stresstålig" har efter några år i vanrykte f.ö. jobbat sig upp till åttonde från elfte plats (fast formuleringen "många bollar i luften" som var så populär en period verkar numera försvunnen). Jämför man då med avhandlingen ovan så motsvaras väl "självständighet"av "självgående", medan "drivkraften" motsvaras av flera beskrivningar.

Sökte på färska annonser på nätet, och hittade en med följande kravbeskrivning: " Vi söker dig som är analytisk, noggrann, strukturerad, självgående, flexibel, lugn, stresstålig och en lagspelare." Inte illa att lyckas både med att pricka in alla de tre populäraste orden och undvika de devalverade i en och samma annons! Fast jag är tveksam till om de verkligen lyckas hitta någon med precis alla de efterfrågade egenskaperna.....

I USA är f.ö. de här de fem mest önskade egenskaperna hos nya medarbetare enligt flera källor: "Communication Skills", "Honesty", "Teamwork Skills", "Interpersonal Skills" och "Strong Work Ethic".

Inga kommentarer :